ENERGI

Första SMR-kontraktet i väst påskrivet – då ska reaktorn stå klar

I östra Kanada, vid Darlingtons kärnkraftverk, ska energibolaget Ontario Power Generation bygga en SMR om 300 MW elektrisk effekt. Reaktorn heter BWRX-300 och är en kokvattenreaktor som har utvecklats av GE Hitachi. Förberedande markarbeten drog igång i början av december.

Kontraktet är tecknat för GE Hitachis mini-reaktor i den kanadensiska provinsen Ontario. Kokvattenreaktorn om 300 MW väntas vara klar i slutet av 2028.

Publicerad Uppdaterad

Många länder hoppas att SMR, små och modulära kärnreaktorer, ska utgöra vägen till billig och planerbar elproduktion i framtiden. Tanken är att reaktordelar ska serietillverkas i fabrik och transporteras till rätt plats, där de monteras.

I Kanada har energibolaget Ontario Power Generation länge haft planer på en SMR intill sitt befintliga stora kärnkraftverk Darlington. Efter att ha granskat flera olika SMR-koncept valde bolaget för drygt ett år sedan GE Hitachis kokvattenreaktor BWRX-300.

Så här är det tänkt att GE Hitachis reaktor BWRX-300 ska se ut från utsidan.

Nu har både Ontario Power Generation och GE Hitachi meddelat att kontraktet för reaktorbygget är undertecknat. GE Hitachi skriver i sitt pressmeddelande att det är det första kommersiella kontraktet för en SMR i ”grid-scale”, det vill säga avsedd för anslutning till stamnätet. Men det betraktas av bedömare också som det första kommersiella SMR-kontraktet i västvärlden.

Enligt Ontario Power Generation innebär överenskommelsen ett nytt sätt att teckna kontrakt för kärnkraft i Nordamerika. Avtalet omfattar fyra parter, förutom Ontario Power Generation och GE Hitachi även SNC-Lavalin och Aecon. Projektet ska drivas integrerat av alla fyra parter och omfattar konstruktion, tillståndsstöd, bygge, tester, övning och drifttagning. SNC-Lavalin ska stötta i projektering och inköp medan Aecon är byggaren.

Reaktorn BWRX-300 ska vara färdig i slutet av 2028. Projektet väntas bana väg för liknande projekt i de kanadensiska provinserna Saskatchewan, New Brunswick och Alberta.

Bolagen avslöjar inte kostnaden

Just nu pågår förberedande markarbeten på platsen där reaktorn ska byggas. Ontario Power Generation har ansökt om byggtillstånd för själva reaktorn hos Kanadas strålsäkerhetsmyndighet.

BWRX-300 är en kokvattenreaktor med 300 MW elektrisk effekt. Den har passiva säkerhetsfunktioner som innebär att härden ska kunna kylas med hjälp av gravitationen och temperaturskillnader om den yttre strömförsörjningen försvinner. Då ska den kunna klara sig i sju dagar.

GE Hitachis reaktorkoncept BWRX-300.

I Sverige arbetar Vattenfall med en förstudie med målet att minst två SMR ska byggas vid Ringhals. Där är BWRX-300 ett av koncepten som granskas. Enligt Vattenfalls uppgifter kostar reaktorn ungefär en miljard dollar, vilket motsvarar drygt tio miljarder kronor.

Hur mycket kontraktet mellan Ontario Power Generation, GE Hitachi, SNC-Lavalin och Aecon omfattar avslöjas dock inte av bolagen. Ontario Power Generation har också ambitionen att få i gång en ännu mindre reaktor, en så kallad mikro-reaktor med modulär design, vid kärnforskningsanläggningen Chalk River Laboratories. Reaktorn ska ha 15 MW termisk eller 5 MW elektrisk effekt och vara i produktion redan 2027.