Elbilar

Xpeng drar i handbromsen – pausar P5 i Sverige

Nu är det klart att Xpeng P5 inte kommer till Sverige som väntat. Foto: Felix Björklund
Nu är det klart att Xpeng P5 inte kommer till Sverige som väntat. Foto: Felix Björklund

När kinesiska Xpeng kom till landet var familjesedanen P5 det som skulle övertyga svenskar. Men trots stor satsning har lanseringen strandat och modellen har pausats. ”Det stämmer och beror på världsläget”, säger Veronica Nilsson, pr-chef för Xpeng Sverige.

Publicerad

Att lansera ett nytt bilmärke är ingen lätt sak. Xpeng är en av de nyheter som har kommit till Sverige och när lanseringen ägde rum var intresset stort för nykomlingen. 

Modellen man initialt skulle etablera sig med var P5 – en bil som beskrevs som en familjesedan.

När Ny Teknik testade den var vi inte övertygade. Bilen var komfortabel och kändes väl ihopskruvad – men i övrigt var det brister och frågetecken. Exempelvis går bilen endast att snabbladda i 70 kW – något som är svagt jämfört med allt annat i samma prisklass.

Därtill är kanske inte sedaner den typ av modell som framför allt lockar familjer.

Komponentbrist påverkar Xpengs lansering av P5

Men nu är det klart att P5 inte kommer till Sverige som väntat. Vid lanseringen var förhoppningen att bilar skulle komma till landet under september/oktober – så blir det inte.

– Det som hänt är att världsläget och komponentbrist hos leverantörer påverkar. Det är förvisso en situation som alla sitter i, men i Kina har vi drabbats av lockdowns och det innebär att fabriken har behövt prioritera. Därför har vi valt att stoppa reservationen just nu, säger Veronica Nilsson på Xpeng Sverige.

Vad händer med kunder som reserverat, när kan de förvänta sig en bil, i oktober?

– Det kan jag säga att det kommer inte ske. Alla kunder som har reserverat är informerade om att den är försenad och vi vet inte när den kommer. Vi har tagit ner modellen från hemsidan vilket är en rejäl handbroms. I Kina är det P7:an vi lever på, så det är den modellen som är prioriterad just nu, säger hon.

Hur ser framtiden ut, hur påverkas lanseringen av de nya modellerna av detta?

– Det vet jag inte i dag, vi vet inte när P7 (stor sedan) och G9 (suv) kan komma. Men å andra sidan är det modeller som kanske är mer lämpade för den svenska marknaden.

Hur ser det ut på övriga europeiska marknader, gäller stoppet bara i Sverige?

– Nej det är samma på alla fyra marknader vi lanserat på. I dagsläget kan vi inte säga mer än att leveranserna pausats, säger Veronica Nilsson.