Provkörning: Xpeng P5 – så är den ”kinesiska Teslan” att köra

2022-05-07 07:00  

En idealisk bil för familjer, så beskriver Sverigenyheten Xpeng sin P5. Men trots att man säger att modellen är utvecklad för oss i Europa – ställer jag mig frågan vilka familjer som menas, skriver Felix Björklund som har provkört.

Först MG, Maxus, sen Always och nu Xpeng. De kinesiska alternativen på den svenska marknaden har verkligen kommit. Men där de första tre satsat på crossover – bidrar den senaste med en modell vi inte ser ofta längre: en sedan. Därtill har Xpeng byggt upp en egen organisation här i Sverige vilket antyder att man verkligen siktar in sig på etablering.

Och vad har då företaget att erbjuda? P5 är namnet på introduktionsmodellen och förutom att det är den första ”familje-sedanen” i Sverige är det den första som tillverkaren utvecklat för Europa.

Är det här bilen man suktar efter i Gnosjö och Västerås? Ny Teknik har testkört.

Design

Efter alla år av crossovers är det lite befriande att Xpeng väljer att inte lansera ytterligare ett alternativ med den karossen. Och även om sedaner kanske inte är det som européer skriker efter – lär lägre, mer aerodynamiska formade bilar vara något vi får se mer av framöver.

P5 är i varje fall en sedan med en lång sammanhängande taklinje. Något som påverkar luftmotståndet rejält. Tittar man på det viktiga cd-värdet som många tillverkare nu gärna lyfter fram på samma sätt som motoreffekt – skrivs P5:ans till 0,223. Jämför det med exempelvis Volvo XC40 vars lådliknande kaross levererar siffror på 0,34-0,37.

Designmässigt är det annars väldigt avskalat. Fram är det en ljusramp som löper hela bilens bredd och samma sak är det även bak. Längs med sidan löper en kromlist som accent. Totalt sett lite generiskt, men absolut inte oävet.

Xpeng P5. Foto: Felix Björklund

Inne i bilen möts man av en mörk kupéinteriör med plast som inte ens försöker dölja att det är fejkträ som trimdetaljer. Som förare har du dels en skärm för instrumenten samt en stor skärm i mittkonsolen att titta på. Uppställningen är bra, lättöverskådlig och tydlig – och det ger även bra sikt framåt. Bakåt är det mer begränsat, men det ligger ju i sedan-designens natur.

Något man även kan ta upp när det kommer till sikt är att P5:an har en kamera riktad mot föraren. För att upptäcka om du somnar säger tillverkaren. Oönskad övervakning kan jag personligen tycka, då flertalet andra aktörer har samma funktion – men utan kamera.

Läs mer: Provkörning: Mercedes EQS 580 – ”Följsam och rapp i responsen”

Sätena som vi får i Europa har integrerade nackskydd och stolarna är ganska bekväma. Tyvärr saknar de lårstödsförlägning, och till skillnad från i Kina erbjuds inte heller sätesventilering i dessa. Något vi inte heller finner är rattvärme, en funktion som många tillverkare annars nu strösslar över sina modellpaletter.

I baksätet är det gott om utrymme för knäna och här har man gjort det mesta av sin plattform. Precis som med många kinesiska bilar är detta prioriterat då dessa i mycket högre grad än i Europa utnyttjas om man är fler än föraren i bilen.

Baksätet i en Xpeng P5. Foto: Felix Björklund

Sätena är bra, men för de som är längre blir huvudutrymmet något klent. Då blir det till att hasa ner lite. I Sverige är det standard med sätesvärme på alla fyra ytterplatser, alltså även bak vilket känns flott.

Bagageutrymmet nås via klassisk baklucka á la sedantyp. Förvisso är det något opraktiskt, men man ska inte klaga på utrymmet. 450 liter får man plats med utan mankemang och lyfter man på lastrumsgolvet finns plats för ytterligare 70 liter. I verkligheten innebär det att så länge man inte har barnvagnar eller regelbundet måste köra skrymmande saker håller det för vardagen.

Vill man köra längre prylar finns det en liten genomlastningslucka, that’s it – här går det inte att fälla sätena.

Men drag då. Går P5:an att få med dragkrok? Dessvärre är svaret nej på den frågan. Inte ens för att hänga på ett cykelställ. Nej, i de fallen är det att lasta på taket som gäller.

För att förenkla produktionen har man tagit ett blad ur Teslas framgångsrika receptbok. Det innebär att man som förare inte kan välja mycket mer än färg, samt om man vill ha pluspaketet. Det första har som alternativ svart, grått samt vitt och det senare innebär större fälgar, en fränare radio samt… ett plastskydd över motorn. Nej, ingen frunk – utan bara ett svart plastsjok som gör att man slipper se motorn.

Teknik

Det kan tyckas underligt att ett företag som beskriver sig i första hand som ett teknikföretag – väljer att inte komma farandes med den senaste tekniken och vassaste specifikationerna. Hurdå? Jo, när det kommer till drivlina och elbilsparametrar har P5 på pappret högst mediokra ”meriter”.

Modellen är framhjulsdriven, med 155 kW effekt, ett batteripack på 66 kWh som går att snabbladda i upp till 70 kW. Vafalls… det förra är inte imponerande och det senare ser ju ut som en siffra för en bil från förra teknikgenerationen. Går batteriet att förvärma inför snabbladdning? Nej inte det heller.

Men vänta, det finns ett ess i rockärmen. Designen på bilen ger en fantastisk aerodynamik vilket resulterar i att luftmotståndet bara är 0,223 cd. Detta ger i sin tur att den officiella räckvidden skrivs till 435 km – och det är imponerande med tanke på batteristorleken.

Vill man istället för att komma långt satsa på snabba accelerationer går det att göra 0-100 km/h på 7,5 sekunder.

Skärmtätt i fronten av en Xpeng P5. Foto: Felix Björklund

Ok, specifikationerna är inte bländande, men å andra sidan är det här en bil riktad mot vardagsanvändande. Och då är saker som exempelvis att värmepump är standard viktigare.

Allt handlar ju inte om drivlinan heller. P5:an kommer med en hel radda annan teknik. Exempel är att bilen har funktionen vehicle to load, vilket innebär att man kan ladda/driva vissa apparater. Tittar man vidare är Xpilot 2,5 något som man gärna lyfter fram på Xpeng.

Xpilot är samlingsnamnet för märkets förar- och säkerhetsassistanspaket som då ska hålla bilen på vägen – och i framtiden kunna framföra den utan förarens input. Till sin hjälp har den 5 millimetervågsradar, 12 ultraljudssensorer och inte mindre än 13 kameror.

Bilen har även röststyrning, något man ännu så länge dock endast har på engelska här i väst. Den är även något begränsad i vad som går att göra. Dock kan den göra det hela med lite mer finess än många andra. Hurdå? Jo, exempelvis kan man exempelvis be assistenten att bara öppna bakre passagerarrutan till 70 procent om man nu skulle vilja.

Läs mer: Provkörning: BMW I4 M50 (och duell mot bensinvarianten)

Xpeng säger att man jobbar på att få mer funktionalitet. Dock är frågan om svenska språket står högt upp på företagets ”att göra lista”.

En allt viktigare del i bilägandet är hur fordonen är integrerade i olika ekosystem. Många tillverkare arbetar mot att få tillgång till någon form av appbutik där Googles Androidbaserade börjar få fart. För Xpeng är det här ännu lite av en blind fläck, i varje fall på den europeiska marknaden. Den svenska organisationen säger att man inte har någon information om vad som komma skall. Dock finns det i dag integration från Spotify samt möjlighet att lägga in dab-radio samt lite kartfunktioner.

Något som även finns i bilen är fjärruppdateringar och löftet är att bilarna i snabb takt ska uppgraderas i takt med etableringen.

På vägen

Vi rullar iväg norrut från Stockholm och det slår en direkt. Ja, det är familjen och vardagen den här bilen är inriktad mot. Krutet är lagt på komfort snarare än intressanta köregenskaper. Från Friends Arena i Solna går färden norrut och det ska sägas att Stockholms pendeltrafik passar bilen bra.

Åkkomforten är helt ok, även om jag gärna hade kunnat justera ratten närmare mig för att få en bättre sittställning. Problemet är dock något Xpeng är medvetna om och eftersom det här fortfarande är en förseriebil, håller jag tummarna för att det kommer ändras till full produktion.

En av de stora grejerna Xpeng trycker på är sin semi-automatiska körassistent. Det är mycket snack om att den är strået vassare än vad många andra erbjuder, detta samt uttalanden om att man kör än mer avancerat i Kina. Så hur fungerar det i Sverige?

Att slå på den görs på samma sätt som i en Tesla, dubbelklicka högerspaken nedåt, och vi rullar vidare. Initialt är det inga problem.

Men det tar inte lång tid innan bilen tycker att jag brister i uppmärksamhet och plingar till, börjar rycka i sätesbältet samt stänger av funktionen. Och sen plingar den igen och sätter igång på nytt… ”pling” och bältesryck – av…”pling” på. Ni fattar. Inom loppet av ett par kilometer har funktionen anfrätt både tålamodet samt ena bröstvårtan enormt och jag stänger av den. Fy bubblan säger jag, det här sköter de flesta bättre. (För säkerhets skull testade jag funktionen vid flertalet tillfällen med samma resultat)

Xpeng P5. Foto: Felix Björklund

Nej, vi går vidare i testprogrammet, svänger av och prövar vad bilen erbjuder vid mer dynamiska övningar. När det börjar svänga mer slår vi i de sportigaste lägena vi kan få till. Styrningen är lite lealös och gasresponsen är inte heller den bästa. Hmm, jag är lite fundersam. Förvisso är det här bättre än alla andra kinesiska alternativ som introducerats i Sverige, men det säger inte så mycket. Ta vilken modern folka som helst och de skulle framstå som sportiga i jämförelse med P5:an.

Trycker man på fullgas känns det av hur bilen kränger när framhjulen kämpar på för att få ner kraften i backen. Även om accelerationstiden inte i sig är imponerande, får man den pigga elbilskänslan när man står på, i varje fall i lägre hastigheter.

Komfortinställningen är tydlig när det blir sväng på sväng då bilens viktförflyttningar märks av i och med rätt rejäla laterala rörelser i ekipaget.

Den första testkörningen här var med sina 30 mil förhållandevis kort, vilket gör att förbrukningen kanske inte är helt representativt. Dock förbrukade bilen låga 14,8 kWh i snitt vilket tangerar den officiella siffran och måste ses som ett gott betyg.

Pris

I skrivande stund har Xpeng inte satt slutgiltigt pris på P5. Däremot säger de att det kommer att hamna på cirka 550 000 kronor för basutförandet. När det gäller privatleasingerbjudande eller andra finansieringslösningar har tillverkaren inte sagt något.

Och vad innebär priset, vilka konkurrerar Xpeng med där? För ungefär samma pengar får du en Polestar 2 (startar på 509 000 kr) och lägger du till lite får du en riktigt Tesla (Model 3 startar på 614 170 kr). Förvisso är de båda trängre bilar, men å andra sidan med bättre prestanda och beprövad teknik.

Summerat

Jag hade höga förväntningar på Xpeng och P5, dessvärre infrias de inte riktigt. Visst, det är en bil som är komfortabel att köra, men inte mycket mer. Istället för att imponeras, blir jag konfunderad och man kan ana den stora kulturskillnaden mellan Sverige och Kina här.

I sitt hemland är Xpeng ”Kinas Tesla”, ett teknikbolag med spännande funktioner och säkerligen röststyrning, appar och infotainmet som ger mervärde. I Sverige får vi inte alls detta utan bara en sedan med stort baksäte… och de svenskar som shoppar bil enbart efter detta är ganska få.

Fakta Xpeng P5

Pris: från ca 550 000 kr

Drivlina: Elmotor, framhjulsdriven

Maxeffekt: 155 kW / 210 hästkrafter

Max vridmoment: 310 Nm

Acceleration 0-100 km/h: 7,5 sekunder

Topphastighet: 150 km/h

Batterikapacitet: 66 kWh

Snabbladdningskapacitet: 70 kW

Räckvidd på el: 465 km

Officiell förbrukning: 1,48 kWh/mil

Förbrukning under test: 1,48 kWh/mil

Årsskatt: 360 kr

Bagageutrymme: 520 liter

Max släpvagnsvikt: Ingen dragkrok möjlig

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt