Elbilar

VW-chefen: För tidigt att gå ”all in” på elbilar

Inte dags att gå all in elbilar än, enligt Volkswagenchefen Herbert Diess. Foto: Volkswagen
Inte dags att gå all in elbilar än, enligt Volkswagenchefen Herbert Diess. Foto: Volkswagen

Efterfrågan finns, men inte infrastrukturen. Det är enligt Volkswagenchefen en viktig del i att man inte avpolletterar fossilbilen de kommande åren.

Publicerad

Elektrifieringen av bilindustrin går i en rasande takt, men som alla stora omvälvningar – går det inte över en natt. I fallet med elbilar är det så mycket mer än bara produkten som måste till för att det hela ska fungera. Laddinfrastrukturen är en viktig pusselbit som ännu inte är löst.

Och just detta är en av de viktigaste skälen för att industrin inte kan gå snabbare än vad man nu gör. Under ett framträdande på Financial Times evenemang ”Future of the car” sade Herbert Diess att det var alldeles för tidigt att gå över till att bara satsa på elbilar.

På ett sätt kan det tyckas konstigt med tanke på att suget efter en elbil, inte bara i de rika länderna i Europa, utan överlag skjuter i höjden. Men här menade Diess att det inte är kundefterfrågan som är problemet – utan infrastrukturen. Närmare bestämt både infrastrukturen bakom elbilsproduktion samt den ute på vägarna i from av laddning.

– Vi behöver bygga nya eller modifiera befintliga fabriker för att få rätt anläggningar. Batteriproduktionskapaciteten måste till, men så även att bygga upp en säker och hållbar leveranskedja. Dessutom måste kunderna få rätt infrastruktur på plats för att kunna leva med bilarna, sade Herbert Diess.

”Tight race” mellan Volkswagen och Tesla

Men även om övergången till 100 procent elbilar inte sker i morgon, menade VW-chefen att hans koncern är de som ligger bäst till för att vara den ledande elbilstillverkaren i framtiden. Under evenemanget poängterade han att visionen inom Volkswagen är att vara världsledande i elbilsförsäljning till 2025. En vision som vilar på grunden att man redan gjort stora delar av investeringarna som krävs för att verkligen få en bred elektrifiering att slå igenom.

Den givna konkurrenten om kronan, och en rival Diess länge lyft fram, är Tesla med vilken det kommer att vara ett ”tight race”.

En viktig kugge i den framtida dominansen ska vara den nya mindre elbilsplattformen som koncernen just nu tar fram. Här pratar vi bilar i storleksklassen under MEB-bilar som VW ID3 och Cupra Born.

Tanken är att dessa ska börja rulla ut 2025 och att man då kommer att ha nått en kostnadsnivå på elbils-tekniken som gör att även små, billigare modeller kan var lönsamma.