ELBILAR

Volvo EX90 försenas – här är problemet som plågar elbilen

I höst skulle Volvos nya elbil EX90 börja produceras. Så blir det inte. Det meddelar tillverkaren som nu säger att det behövs mer tid för utveckling och tester.

Publicerad Uppdaterad

Vid lanseringen av EX90 i höstas slog Volvo på stora trumman. Det var ny plattform, nya motorer och massvis med ny teknik.

– I dag är starten på en ny era, sa chefen Jim Rowan, som menade att EX90 är en av de viktigaste i märkets historia.

Redan då sa Volvo att bilen skulle dröja ett år till produktion, detta i en tidsålder då elbilar sprutar ut. För någon vecka sedan gick tillverkaren ut med nyheten att de stoppade försäljningen av EX90. Av det för Volvo angenäma skälet att den sålde ”för bra”. Vilket innebär att de spekulanter som vill sitta i ett exemplar innan de beställer – kommer få vänta innan kön betats av.

Men det verkar som att väntan blir lång. Nu berättar Volvo att det blir förseningar av deras nya modell. Skälet: tillverkaren behöver mer tid för att få ihop det hela.

– Volvo Cars behöver ytterligare tid i mjukvaruutveckling och testning och justerar den planerade produktionsstarten. Produktionen beräknas nu påbörjas under första halvåret 2024, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Läs mer: Här är Volvos nästa elbil – en kompakt crossover

Även Polestar 3, som delar teknik med Volvo EX90 har samma försening och i ett eget pressmeddelande skriver de att den nya modellen ska gå i produktion under första kvartalet 2024. Att vänta och få ordning på mjukvaran kan vara sunt, se bara på Volkswagen och de problem ID3 hade initialt.

Återstår att se om det dock blir så att de båda företagens Geely-baserade modeller, EX30 och Polestar 4, som lanserades efter – hinner gå i produktion före.