ELBILAR

Volkswagen visar första bilden på sin elkombi – och avslöjar ”namnbyte”

Första bilden på ID7 Tourer
Första bilden på ID7 Tourer

Den första bilden, men även en intressant förändring i nomenklaturen. Nu har Volkswagen visat hur sin kommande eldrivna kombi ska se ut. Samt avslöjar att den kommer få ett nytt namn.

Det var på 60-talet som Volkswagen introducerade ”Variant” i sitt modellutbud. Den första bilen, 1500 Variant, presenterades som en mer praktisk modell och utöver en annorlunda siluett så kunde man få bilen med en tillsatsfjäder över bakaxeln för att få högre nyttolast.

Sedan dess har det blivit både en och annan ”variant” genom åren. Den egna beteckningen för kombi höll man länge på till dess att man 2013 ändrade till Sportscombi i Sverige.

Men i elbilsvärlden är det egna namn som gäller och när nu ID7 lanseras i en mer praktisk kostym tar man till ett helt nytt namn. Modellen blir en ID7 Tourer.

Valet av Tourer kan tyckas udda då det framförallt är BMW som använt det på sina kombimodeller. 

Bagageutrymmet i ID7 Tourer

Vid sidan av namnet avslöjar Volkswagen att den nya modellen får ett bagageutrymme på 545 liter, vilket är nära nog 100 liter mindre än i en Passat Sportscombi. Med fällda säten är det totala packutrymmet på 1 714 liter. 

Precis som ID7, och för den delen övriga ID-bilar, är det MEB-plattformen som ligger till grund för den nya kombin. Tekniskt lär Tourern spegla den vanliga sedanen vilket innebär ett batteripack på antingen 77- eller 86 kWh och räckvidder på över 600 km.

Motorn i ekipaget levererar 210 kW eller motsvarande 289 hästkrafter ned på bakaxeln. Vilket är klart tillräckligt för alla normalfuntade.

Att man i Sverige väntar på ID7 Tourer är tydligt. När den vanliga ID7:an presenterades i Stockholm tidigare i år var svenska märkeschefen, Sten Forsberg, inte blyg,

– Jag tror ID7-familjen mycket väl kan bli Sverige mest sålda elbil nästa år, sade han då.

Om det nu blir så återstår att se, ännu så länge vet vi inte mer än att modellen debuterar ”under 2024”.