ELBILAR

Utmanarens ”folkelbil” kostar nu 150 000 kr mindre än VW ID3

En orange bil i ett mörkt rum. Den är av märket MG, modellen heter 4
MG 4 just nu billigaste elbilen i Sverige.

En elbil som stångas med VW ID3, Renault Megane och och Cupra Born – men med markant lägre pris. För de som vill komma billigt undan finns nu MG4 för i sammanhanget låga 329 900 kr

Publicerad Uppdaterad

I början av året skapade Tesla rubriker med enorma prissänkningar. Men vi pratar fortfarande om elbilar som kostar mer än halvmiljonen. Dock har den amerikanska tillverkarens drag lett till ett priskrig. Visst, officiellt säger alla tillverkare att de inte rörs i ryggen av att en Tesla Model Y börjar på 560 000 kronor – samtidigt har väldigt många bra ”kampanjer” lanserats.

Men tillhör du de som inte har plånboksutrymme för alla dessa bilar som kostar mer än 500 000, finns nu ett alternativ. En elbil i Golf-storlek som klarar av vardagssysslorna samt har räckvidd för att i varje fall klara en lite längre resa är MG4.

Vid lanseringen kostade modellen något över 400 000 kronor, som sedan följdes upp med en enklare ”Standard”. Men för de som vill komma riktigt billigt undan finns nu elbilen till ett kampanjpris för låga 329 900 kr – vilket gör det till landets just nu billigaste elbil.

Vill man istället privatleasa går detta loss på 2 995 kr/månaden.

Snabbladdning för MG4 inte den bästa

Versionen i fråga är ”Standard”, vilket innebär att det är en bakhjulsdriven bil med en motoreffekt på 125 kW samt vardagsacceptabla accelerationer om 0-100 km/h på 7,7 sekunder. När det kommer till långresor tar dessa officiellt slut efter 350 km och att det här inte är en paradgren märks även av i att snabbladdningskapaciteten är begränsad till 88 kW.

Utöver att det är mindre batteri, sämre laddkapacitet och svagare motor får budget-köparen även dras med att MG kapat bort eljusteringen i framsätet, trådlös telefonladdning samt en del assistanssystem. Kosmetiskt förlorar man takspoilern.

Något man dock får behålla är rattvärme och parkeringssensorer.

När VW lanserade ID3 pratade man om att det skulle vara en ”folkelbil”. Till sommaren kommer en uppdaterad version av denna. Men det är tydligt att vad som är folkligt är en öppen fråga. ID3 startar på 480 000 kr, alltså 150 000 kronor mer än vad en MG4 går loss på.