Elbilar

Toyotas nya Rav4 blir laddhybrid

Nya Rav4 kommer i en speciell röd färg som Toyota kallar Supersonic Red.  Foto: Toyota
Nya Rav4 kommer i en speciell röd färg som Toyota kallar Supersonic Red.  Foto: Toyota

Världens mest sålda suv – blir äntligen laddbar. På bilsalongen i Los Angeles i november kommer Toyota visa upp den mest kraftfulla versionen av sin Rav4 – som råkar vara en laddhybrid.

Publicerad

Det är fortfarande lite drygt en månad till dess att bilmässan i Los Angeles öppnar, men trots det väljer Toyota att lätta lite på trycket om en spännande nyhet.

Det handlar om att Rav4:an kommer att visas i laddbara tappning i USA, vilket kan tyckas lite konstigt med tanke på att man har en bilmässa i Tokyo om lite mindre än två veckor. 

Än så länge har den japanska tillverkaren inte avslöjat särskilt mycket om sin nya laddbara produkt. Annat än att det kommer vara den mest kraftfulla versionen av suven någonsin och att den kommer i en speciell röd färg kallad Supersonic Red.

Och det ska nog sägas att det är på tiden att Toyota lanserar en till laddhybrid. Det nuvarande alternativet Prius Plug in må ha bra effektivitetsprestanda, men den är fruktansvärt opraktisk. 

Det återstår att se hur de löst elektrifieringen och vilka kompromisser ingenjörerna varit tvungna att göra. Ovan nämnda Prius-version är väldigt energisnål och de officiella siffrorna är 29 grams koldioxidutsläpp per kilometer – vilket motsvarar en förbrukning på 0,13 liter/mil. Den teknik som sitter i Rav4 lär förvisso vara förfinad version av drivlinan som sitter i den nu tre år gamla laddbara Priusen, dock dras suven med sämre aerodynamik vilket lär kapa effektiviteten.

Den 20 november blir det i varje fall avtäckning och någon gång till sommaren kommer de första bilarna att börja levereras.