Elbilar

Tillverkarens problem – väntetiden på el-Hummer över två år

Lång väntan för den som bokat en eldriven Hummer. Foto: GM
Lång väntan för den som bokat en eldriven Hummer. Foto: GM

Hög efterfrågan kan ses som ett angenämt problem, men för GM börjar det bli problematiskt. Deras eldrivna pickup är så eftertraktad att man nu har slutat ta ordrar.

Publicerad

När GMC lanserade eldrivna Hummer EV var man stolt över köparnas stora intresse. Inte nog med att man snabbt fick in tusentals ordrar, hela 95 procent av alla reservationer realiserades. I mars meddelade det GM-ägda märket att man då hade en diger kundlista med 65 000 reservationer.

Vid den tiden sa tillverkarens chef att man låg bra till i produktionsuppbyggnaden och att allt gick enligt schema. Men det förefaller som att det inte är tillräckligt. GMC har numera stängt möjligheten att reservera en bil efter det att över 90 000 skrivit upp sig. 

Skälet till att man slog igen orderboken är att väntelistan nu ska vara på över två år, det rapporterar sajten GM Authority.

Men hur kommer det sig att GM inte planerat bättre? Enligt sajten handlar det om att den amerikanska biljätten breddat sin portfölj och att anläggningarna som producerar elbilarna måste dela på ansvaret.

Utöver Hummer EV ska även GMC Sierra EV, Chevrolet Silverado EV samt de självkörande Cruise-bilarna börja produceras i samma lokaler. GM har dock en ambitiös investeringsplan på motsvarande 70 miljarder kronor för att öka kapaciteten i fabrikerna. Detta så att man inom några år ska kunna producera 600 000 pickups om året. 

För GM som även planerar ett återtåg i Europa med just elbilar är det viktigt att kunna få igång produktionen för att ta det klivet. 

– Europeiska kunder byter till elbilar snabbare än någon annanstans och GM investerar 35 miljarder dollar till 2025 inom elbilar och självkörande teknik för att kunna vara en ledande pådrivare inom industrin, säger, Jaclyn McQuaid, ny Europachef för GM, i ett uttalande.