Elbilar

TEST: Skoda Karoq – En ny tjeckisk fullträff

Det senaste året har Skoda pumpat ut nya bilar som alla har fått utmärkta betyg av oss motorjournalister och helt nya Karoq är definitivt inget undantag. Skodas kompakta SUV som tar över från Yeti, bjuder på en alldeles förträfflig upplevelse.

Publicerad

Det senaste året har Skoda pumpat ut nya bilar som alla har fått utmärkta betyg av oss motorjournalister och helt nya Karoq är definitivt inget undantag. Skodas kompakta SUV som tar över från Yeti, bjuder på en alldeles förträfflig upplevelse.

När jag testade den populära Skoda Kodiaq förra året, så var det den första och hittills enda bilen som jag inte hade något att anmärka på. Faktum är att jag letade efter fel eller lösningar som kunde ha gjorts bättre, men kunde inte hitta något. Nu har historien upprepat sig.

Hur kommer det sig då att just Skoda lyckas så bra med att övertyga oss motorjournalister med sina produkter och konstant öka sin försäljning, inte bara på den europeiska marknaden men också på den annars så konservativa svenska marknaden? Det första man kommer att tänka på är priset och visst är Skodas modeller lågt prissatta jämfört med konkurrenterna.

Men priset är inte allt. Det handlar även om att leverera en produkt som målgrupperna tar till sig, en produkt som inte bara ser bra ut utan också erbjuder rätt teknik och kvalitet. Här har Skoda blivit något av en föregångare de senaste åren. Man har skapat bilar som vänder sig användarna och inte de statusjagande teknikälskarna som alltid söker något de egentligen inte behöver.

Skoda har gjort något som kanske fler tillverkare borde ta efter. Man har gett studenter på ett tekniskt universitet uppgiften att komma med förslag på detaljer och funktioner som bidrar till att göra bilägandet lättare. Skoda kallar detta Simply Clever och totalt handlar det om 30 olika lösningar, varav några kanske upplevs som triviala men som tillför ett värde när man väl behöver dem.

Det handlar om enkla smarta funktioner som t.ex. den redan bekanta isskrapan i tanklocket, den löstagbara bagagerumslampan med magnetfäste så den kan användas utanför bilen vid t.ex. hjulbyte, paraplyer i bilen (i dörrarna på Kodiaq och under passagerarsätet i Karoq) och nu senast en vändbar bagagerumsmatta när man behöver frakta fuktiga eller smutsiga föremål. Enkelt? Ja. Trivialt? Nej. Smart? Ja, mycket!

Nya Skoda Karoq är en helt ny bil baserad på Volkswagengruppens flexibla MQB-plattform. Utrustad med fyrhjulsdrift (finns även med framhjulsdrift), avancerade säkerhetssystem och senaste generationens förarassistanssystem, har man inte sparat på något. Skoda Karoq har nya motorer, ny teknik för såväl säkerhet som komfort.

Med en längd på 4,38 m (31,5 cm kortare än Kodiaq och 16 cm längre än Yeti), bredd på 1,84 m och en höjd på 1,60 m, är Skoda Karoq större än en så kallad kompakt SUV. Hjulbasen är nästan 2,64 m vilket ger bilen utmärkta innerutrymmen och även härliga köregenskaper. Med fyrhjulsdrift och 19” hjul är markfrigången 18,3 cm. Frigångsvinkeln fram är 19,9 grader och 27,8 grader bak, vilket innebär att bilen är fullt kapabel att ta sig an tuff terräng. 

Exteriört påminner den om stora Skoda Kodiaq. Samma designspråk men mer kompakt. Självklart är den utrustad med full LED-ljus fram och LED-bakljus, precis som Kodiaq. Den har snygga och rena linjer som gör att bilen ser elegant ut. Interiört har det hänt saker. Här hittar vi Skodas första digitala instrumentering, något enklare än den som finns i VW, men ett lyft som jag tror de flesta kommer att gilla. Detta är dock ett tillval och kommer inte förrän under våren 2018, så tillsvidare får man hålla tillgodo med de fina analoga instrumenten.

Det 8” stora multimediasystemet Bolero (pekskärm) är standardutrustning. Systemet kan läsa SMS-meddelanden, har blåtands-uppkoppling, åtta högtalare och SmartLink+ för spegling av mobiltelefonens innehåll. I Skoda Karoq introduceras även de uppkopplade tjänsterna inom Skoda Connect. Det innebär att bilen automatiskt larmar efter hjälp vid händelse av en olycka, att de kan hanteras via en mobilapp för att se position, status och eventuella varningsmeddelanden samt att man kan få förslag på servicetider när det finns behov.

Framsätet är riktigt bra med ett flertal inställningar för bästa komfort. Även baksätet är rymligt för min 197 cm, trots de kompakta måtten. Skoda Karoq är även utrustad med den flexibla VarioFlex-inredningen som består av tre separata säten i baksätet som var och en kan justeras och lyftas ut ur bilen, oberoende av varandra. ”Simply clever.”

Bagageutrymmet är större än t.ex. Volvo V90 med en lastkapacitet på hela 521 liter med baksätet på plats och nedfällt sväljer den hela 1 630 liter. I kombination med VarioFlex-baksätet kan utrymmet justeras mellan 479 och 588 liter. Plockar man ut baksätena, rymmer den hela 1 810 liter.

Skoda Karoq är utrustad med ett stort antal säkerhets- och förarassistanssystem. Dessa är bl.a. autobromsen Front Assist med fotgängarigenkänning, adaptiv farthållare, döda vinkel-varnare, autobroms vid backning, Emergency Assist som automatiskt stannar bilen vid vägkanten om föraren är oförmögen att själv köra, Lane Assist som håller bilen i rätt fil och vägskyltsigenkänning. Fotgängarigenkänningen som är aktivt i hastigheter mellan 10 och 60 km/h både upptäcker och nödbromsar automatiskt för fotgängare framför bilen.

Karoq kan också utrustas med adaptivt chassi (DCC) som både automatiskt och efter förarens val anpassar hårdheten i stötdämparna i Komfort, Sport och Standard-inställning. Körprofilsväljaren innehåller också Normal, Eco, Sport och Individuellt läge där fyrhjulsdriften, växellådan och styrning anpassas efter inställningen. En personlig nyckel ställer automatiskt in bilen efter förarens inställningar när den används.

Fyrhjulsdrift finns som tillval beroende på motoralternativ. Karoq har också ett effektivt Off-road-läge som reglerar antispinnsystemet, de elektroniska diffspärrarna i kombination med Hill Hold Control och Hill-Descent Control. Som tillval finns också dåligt väg-paket med bland annat underredesskydd för motorn, kablar, bränsle- och bromsledningar.

Vid testkörningen på Sicilien så valde jag att fokusera på den trevliga och fullt tillräckliga dieseln, 2.0 TDI på 150 hk. Prestandamässigt ligger den mycket nära den motor som jag tror kommer att bli mest populär och som kommer i vår, bensinaren 1.5 TSI, också på 150 hk men med automatisk cylinderavstängning som mellan 1 400 och 4 000 varv/minut automatiskt stänger av den andra och tredje cylindern, vilket sparar upp till 0,5 l/100 km. Nya Karoq är en skön långfärdsvagn med alla de kvaliteter som man kan önska i en SUV. Den är välbalanserad och tyst för sin klass. Även på krokiga bergsvägar känns bilen följsam och pigg. Den fina DSG7 automaten känns helt rätt för modellen. Inget att anmärka på…igen.

Skoda Karoq har alla förutsättningar att bli en storsäljare. Försäljningsmålet är satt till 2 800 bilar under 2018 och det känns lite i underkant med tanke på att man sålde lika många Kodiaq under årets första 6 månader. Den svenska försäljningsstarten var vecka 37 och hos bilhandlarna finns Karoq från vecka 4, 2017. Bäddat för succé?

Karoq kommer med två bensin- och tre dieselmotorer med effekt från 115 till 190 hästkrafter. Samtliga är turboladdade, har direktinsprutning och finns tillgängliga med både sexväxlad manuell och sjuväxlad DSG-låda, med undantag för TDI190 som enbart finns med fyrhjulsdrift och automatlåda.

Motoralternativen är:

1.0 TSI – 115 hk, 175 Nm, 187 km/h i toppfart, 0-100 km/h på 10,6 sekunder. Bränsleförbrukning blandad körning, 5,2 liter/100 km, 117 gram CO2/km. Kommer bara som framhjulsdriven. Priset börjar på 215 600 kr. (DSG + 15 000 kr.)

1.5 TSI – 150 hk, 250 Nm, 204 km/h i toppfart, 0-100 km/h på 8,4 sekunder. Bränsleförbrukning vid blandad körning 5,1 liter/100 km, 119 gram CO2/km. Kommer först som framhjulsdriven och efter sommaren 2018 även som fyrhjulsdriven. Priset börjar på 257 600 kr. 4x4 versionen börjar på 281 700 kr. (DSG + 15 000 kr.)

1.6 TDI – 115 hk, 250 Nm, 188 km/h i toppfart, 0-100 km/h på 10,7 sekunder. Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,5 liter/100 km, 118 gram CO2/km. Kommer bara som framhjulsdriven. Priset börjar på 242 700 kr. (DSG + 15 000 kr.)

2.0 TDI – 150 hk, 340 Nm, 207 km/h i toppfart, 0-100 km/h på 8,9 sekunder. Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,4 liter/100 km, 115 gram CO2/km. Testbilen kommer som fyrhjulsdriven men går att få som framhjulsdriven efter vecka 22, 2018.  Priset börjar på 281 700 kr. För Style-paketet betalar man 17 000 kr till. (DSG + 15 000 kr men det går att välja Style och DSG för 313 700 kr.)

2.0 TDI – 190 hk, 400 Nm, 211 km/h i toppfart, 0-100 km/h på 7,8 sekunder. Bränsleförbrukning vid blandad körning 5.3 liter /100 km, 138 gram CO2/km. Produktionsstarten är vecka 18, 2018, så den modellen får man tyvärr vänta på. Pris ej fastställt ännu.

 

FOTO: Håkan Nilsson & Markus Heimbach