Teslas lappkast – ska släppa ”snikversion”

2021-01-13 12:24  
Foto: Tesla

Oacceptabelt kort räckvidd. Det var Elon Musks förklaring till att Model Y inte skulle lanseras i den billiga instegsversionen. Men nu ändrar Tesla strategi och standard range-bilen kan vara på gång.

Det är snart två år sedan Tesla lanserade Model Y, men fortfarande väntar vi på bilen här i Europa. Dock har tillverkaren beslutat att man endast ska saluföra modellen i två olika versioner, Long Range och Performance. Bilar som har dubbla motorer, större batterier – och en högre prislapp.  

Detta i kontrast till sedanen Model 3 som även säljs i en billigare version med endast bakhjulsdrift.  

Skälet som har angivits till att Tesla inte skulle sälja Model Y Standard Range var att bilen förväntades ha ”oacceptabelt kort” räckvidd. Detta trots att den beräknades certifieras till 37 mil enligt den amerikanska EPA-standarden.

Läs mer: Testar strålningen från elbilen med 1 914 hk

Nu har dock tillverkaren ändrat sig: en billigare budgetversion är trots allt på gång.  

När Model Y presenterades så angavs det att den billigaste versionen skulle börja på 39 000 dollar, alltså motsvarande 322 000 kronor. Nu står det klart att priset blir något högre än så, 41 990 dollar – men det innebär att insteget till Model Y får ett pris som är 8 000 dollar lägre än för räckviddsmodellen.

Tesla-spekulanter må jubla

Nu går förvisso inte priserna att direktöversättas, då det är enormt stor skillnad på vad en Model Y kostar i USA och här hemma i Sverige. 

I dagsläget kostar Model Y Long Range 719 900 kronor – så räkna med att priset någonstans mellan det och 650 000 kronor.

Läs mer: OKQ8:s storsatsning – vill bli bäst på supersnabbladdning

Även om spekulanter må jubla över att det nu finns en billigare version att köpa – är det fortfarande oklart när man kan få tag i den. På Tesla Sveriges sida är den inte listad och på de övriga modellerna står det endast att ”produktionen förväntas att inledas i början av 2021”.

För utöver att Tesla berättade att en Standard Range-version kommer, så meddelade de att leveranstiderna kommer att vara längre än tidigare. Efterfrågan är hög och de globala leveranserna ska dra igång under kvartal två, dock dröjer leveranserna av Performance-bilen till efter sommaren. 

Felix Björklund

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt