Teslas drag: Släpper Model 3 med superräckvidd

2020-04-09 14:53  
Källor nära Tesla uppger att biltillverkaren finslipar en ny version av Model 3 för att möta en hårdnande konkurrens på kinesiska elbilsmarknaden. Foto: Tesla

Kan en "Superrange"-modell av Tesla vara på gång? Elbilstillverkaren planerar att släppa en ny version av sin instegsmodell som räckviddstrumfar alla tidigare. Men frågan är om den kommer att nå Sverige.

Hela 650 kilometer på en laddning – enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg kommer Tesla att släppa en ny Model 3-version med extra lång räckvidd. Detta för att se till att stå både axlar och huvud över konkurrenter som planerar introducera nya elbilar på den kinesiska marknaden. 

I dag har Tesla tre olika alternativ av sin Model 3: Standard Range Plus, Long Range och Performance. Det samma gäller såväl i Sverige som i Kina, världens största elbilsmarknad.

Dock har Kina lite annorlunda specifikationer bland annat på grund av att den kinesiska körcykeln inte är lika krävande som den WLTP-cykel som används i Europa.

Den fjärde versionen av Tesla 3 med superräckvidd skulle i Kina kunna få en kapacitet på 650 km, vilket då skulle vara 205 kilometer mer än vanliga Standard Range Plus och 60 km mer än Long Range.

Läs mer: Tesla visar hur de bygger respiratorer av bildelar

Intressant nog ska denna bil vara bakhjulsdriven, inte fyrhjulsdriven som Long Range/Performance-versionerna. 

Tesla har tidigare sålt versioner av Model 3 med bakhjulsdrift och lång räckvidd även här i väst, men dessa finns inte kvar i utbudet längre. Skälet, som förvisso inte kommunicerades officiellt, uppges ha varit att man inte ville ta upp produktionskapacitet med att bygga budgetbilar – och att de dyrare dual motor-versionerna var mer inkomstbringande.

Sedan tidigare har Elon Musk sagt att de bara kommer att producera de enklare versionerna av Model 3 i Kina, ett uttalande som passar bra in på detta.

Felix Björklund

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt