Tesla visar hur de bygger respiratorer av bildelar

2020-04-06 11:29  
Tesla är en av flera biltillverkare som börjar utveckla respiratorer. Foto: TT

Nu har ett gäng ingenjörer på Tesla visat upp prototypen av den kommande respiratorn som elbilsföretaget utformar.

Tesla har likt GM och Ford lagt om sin produktion något under coronapandemin. De har börjat tillverka den stora bristvaran i världen: respiratorer.

Nu har elbilsjätten också visat upp hur produktionen går till. I en video förklarar tre Tesla-ingenjörer processen. Till att börja med poängteras att respiratorerna tillverkas av bildelar, anledningen till det är att det finns gott om bildelar samt att det är material man redan har god kännedom om.

Bland annat används infotainmentsystemet från en Tesla Model 3 för att kontrollera luftflödet och andra delar. Touchskärmar från samma bilmodell används för att styra respiratorerna. I videon nedan kan du se mer om hur prototypen fungerar.

Den 25 mars twittrade Elon Musk att respiratorerna ska tillverkas i Giga New York. Han skrev också att han hoppas på att öppna upp fabriken igen så snart som möjligt.

Tesla är som sagt inte ensamma om att hugga i i coronakrisen. Sajten Autonews listar flera initiativ. Bland annat ska PSA Group i ett projekt ta fram 10 000 respiratorer till slutet av maj. I Storbritannien deltar Ford och Rolls-Royce i den brittiska regeringens mål om att även de tillverka 10 000 respiratorer, för att nämna några initiativ.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer