Elbilar

Tesla stäms för autopilot: ”Vilseledande och bedrägligt”

Foto: Felix Björklund
Foto: Felix Björklund

Teslas autopilot är i blåsväder – igen. Nu anklagas elbilstillverkaren för falsk marknadsföring av förarstödsfunktioner som autopilot och full self-drivning. 

Publicerad

Under året har Tesla rullat ut nya versioner av sin självkörande programvara till allt fler förare i USA. Samtidigt växer missnöjet mot hur elbilstillverkaren marknadsför sitt avancerade förarassistanssystem (ADAS).

”Gör fordonen osäkra”

På onsdagen lämnade en privatperson i Kalifornien in en stämning mot Tesla till en federal domstol i San Francisco. I stämningsansökan, som är en föreslagen grupptalan anklagas elbilstillverkaren för att medvetet ha överdrivit hur väl funktionerna autopilot och full self-driving fungerar.

Privatpersonen bakom stämningen, Briggs Matsko, beskyller Tesla för att ha marknadsfört tekniken på ett "vilseledande och bedrägligt" sätt – trots att företaget varit medvetet om att tekniken inte fungerade som utlovat, och att den gjorde fordonen "osäkra". 

– Tesla har inte än kunnat leverera något som ens avlägset liknar en fullt självkörande  bil, säger han i en kommentar till Reuters.

Kräver skadestånd i grupptalan

Kaliforniabon Briggs Matsko lyfter fram att han 2018 betalade en premie på 5 000 dollar, motsvarande drygt 53 000 kronor, för tilläggsfunktionen enhanced autopilot till Tesla Model X. 

I stämningen krävs ett än så länge ospecificerat skadestånd till personer i USA som sedan 2016 har köpt eller leasat en Tesla-bil med autopilot, enhanced autopilot eller full self-drivning. 

Det är inte första gången som skarp kritik riktas mot Tesla kring hur elbilarnas förarstöd marknadsförs. I augusti kom beskedet att trafikmyndigheten i Kalifornien slår ner på tillverkarens kommunikation kring bilars självkörande egenskaper. Mycket handlar om de namn som systemen har fått – "autopilot" och "full self-drivning".

Iscensatte reklamfilm?

I Briggs Matskos stämning nämns en reklamfilm från 2016 som uppges visa hur en Tesla Model X på egen hand kör genom stadstrafik, släpper av bilens "förare" när den når destinationen och sedan parkerar själv. "Han ("föraren") gör ingenting. Bilen kör sig själv", går det att läsa i början av videoklippet – som fortfarande ligger uppe på Teslas hemsida.

I fjol avslöjade New York Times att video är iscensatt. Tidningen har talat med flera tidigare Tesla-ingenjörer, som uppger att rutten som bilen kör i videon hade kartläggts i förväg, bland annat med en 3d-teknik som inte är tillgänglig för dagens konsumenter.