Elbilar

Tesla överraskar – visar räckviddsförlängare för elbil

Tesla satsar på räckviddsförlängare? Foto: TT
Tesla satsar på räckviddsförlängare? Foto: TT

För de som har räckviddsångest har Tesla en ny lösning. På mässan IdeenExpo i Hannover överraskar de genom att visa en räckviddsförlängare. Räkna dock inte med att den kommer i år.

Publicerad

När det kommer till elbilar är räckvidd och laddning två nyckelfaktorer. Hur mycket är ”lagom” och hur länge måste man ladda mellan gångerna är vanliga frågor. BMW löste det här en gång i tiden i sin I3 genom att montera in en räckviddsförlängare i form av en lite bensinmotor som kunde generera el. Men för elbilar är det ingen snygg lösning att behöva fossiler med ombord.

För att få längre räckvidd har flera företag i stället testat solceller på bilarna. Nederländska Lightyear kör det som full ”feature” och menar att det ska göra att man bara behöver ladda någon enstaka gång per år, medan Toyota har det mer som stöttning.

Tesla har nu tagit konceptet om extra räckviddsförlängare och bakat ihop det med solceller. Resultatet visar det upp på IdeenExpo i tyska Hannover i form av en släpvagn med batterier och solceller.

Solpaneler och batteripack

Egentligen är det en förhållandevis enkel anordning där släpvagnen kan fälla ut extra paneler och på så sätt få den trippla ytan. Sedan lagras energin i ett batteripack.

Vi ska komma ihåg att det här är en prototyp. Det är inte något du kan förvänta dig i tillverkarens utbud 2022. Dock följer den vad Elon Musk pratat om tidigare.

När Cypertruck lanserades talade nämligen Teslachefen om ett överdrag eller skydd till flaket i form av solpaneler. Detta skulle kunna ge två-tre mils räckvidd om dagen. Med tillägget att de gick att fälla ut – skulle räckvidden kunna ökas till närmare sex mil.

Tesla hade mer att visa på mässan. Till exempel en Model Y med de nya 4680-battericellerna. Där har tillverkaren inte angett något datum, men troligtvis lär de inom kort börja sättas i serieproduktionsbilar som rullar ut från den tyska Gigafactoryn.