Elbilar

Tesla drar i handbromsen – slutar ta beställningar på Model S och X

Bild på en Tesla Model S (2021). Foto: Tesla
Bild på en Tesla Model S (2021). Foto: Tesla
Tesla Model X. Foto: Tesla
Tesla Model X. Foto: Tesla

Från lång leveranstid – till att inte ens kunna beställa. Tesla har nu tagit bort pris och förväntad leverans på både Model S och X. Men hur påverkar det svenska kunder?

Publicerad

När det gäller Tesla så är nog Model Y det hetaste just nu. Men även om crossovern är det som folk är mest intresserade av har elbilstillverkaren fler modeller i arsenalen. För oss svenskar är det dock rätt tomt i magasinet när det handlar om ett par av de senare.

Det går inte längre att lägga en order på de båda större och lyxigare modellerna, sedanen S och crossovern X. I stället för att kunna bygga ihop sin bil på tillverkarens hemsida får man numera inte se några priser eller förväntad leveranstid. Faktum är att det enda man kan göra är en slags första förbeställning och betala en tusenlapp.

Varför? Jo, enligt rapporter har Tesla valt att ta bort pris- och leveransinformation för att de har problem att leverera. I ett mail som gått ut till köpare av de båda modellerna framgår det att tillverkaren inte längre ”accepterar nya ordrar för Model S och Model X från marknader utanför Nordamerika”. Det skriver sajten Electrek.

Hur påverkas Teslas leveranstid?

Tesla, som stängde ner produktionen i och med den stora uppdateringen man gjorde i fjol, har haft problem att få upp ångan. Först i somras började Model S-produktionen att komma i gång och i oktober var det Model X tur.

Säkerligen innebär det att man har hunnit samla på sig en rätt stor säck av beställningar under tiden, vilket nu gör att det är ridå ner för de som inte har hunnit få iväg sin order.

Tidigare i höstas gjorde vi på Ny Teknik en sammanställning om vilka leveranstider det var på olika elbilar. Redan då sa Tesla att det var mot slutet av 2022 som gällde. Det var innan man tog bort pris/leveransinformationen.

Om den nya förändringen innebär att förväntad leveranstid skjutits fram ytterligare återstår att se. Ny teknik har sökt Tesla för en kommentar.