Så mycket drar elbilarna vintertid

2020-03-23 07:01  

En elbils förbrukning påverkas enormt av miljön. Men hur stor skillnad kan det vara mellan sommar och vinter egentligen? Det har nu testats på fem elbilar i Finland.

Att förbrukningen för bilar blir högre på vintern är ingen nyhet – och det gäller inte enbart elbilar. Att kallstarta, köra klimatanläggning och sätesvärme för fullt samt plöja genom slaskig snö gör sitt för att suga energi.

Men för elbilar är differensen klart större.

Finska Tekniikan Maailmas har i konsumenternas intresse testat just detta och i tidningens senaste vintertest fick sex modeller genomlida vinterkörning på andra sidan Östersjön. De bilar som testades utgjorde en intressant skara. Dels var det lyxlirarna Audi E-tron och Mercedes EQC, dels var det koncernsyskonen Hyundai Ioniq och Kia E-soul. Som femte- och sjätte bil rullade Tesla Model 3 samt Renault Zoe.

Läs mer: Nya batterilabbet ska säkra Volvos elektriska framtid

Tittar man på den officiella förbrukningen så är skillnaderna i grunden stora. Hyundai Ioniq är snålast och ska i körcykeln WLTP dra 1,38 kWh/mil – och att den rullar snålt upplevde även vi när Ny Teknik testade bilen. Officiellt är det Audi E-tron med sina 2,1 kWh/km som är den minst effektiva – och övriga fyra bilar ligger som ett pärlband däremellan.

Tekniikan Maailmas räckviddstester genomfördes på en egenpreparerad testslinga under förhållanden som är jämförbara med vad många svenskar kan få uppleva under vintern – nämligen en yttertemperatur på minus nio grader. Så vad blev utfallet i testet? Jo, diskrepansen mellan den officiella och vinterklimatsiffran blev i vissa fall stor – och i andra fall förvånande liten.

Foto: Audi

Bäst i test blev franska Renault som i den finska vintern bara uppvisade en ökad energiförbrukning på sju procent. En otrolig siffra och faktiskt något som överträffar märkets egna data. Renault har sedan en tid tillbaka varit väldigt tydliga med att skriva ut räckvidd vid verklig körning och anger där 240 kilometer vintertid (jämfört med 375 verkliga km sommartid). Ett räckviddstapp på 36 procent.

Läs mer: Batterierna klarar snabbladdning bättre med forskarnas algoritm

Efter Zoe följde de koreanska bilarna vars ökningar var 23 procent (Hyundai Ioniq) respektive 27 procent (Kia E-soul). För den kvarvarande trion, Audi, Mercedes och Tesla var ökningen 31 procent, 42 procent respektive 38 procent. Siffror som ägare med all rätt kan irritera sig över. Exempelvis kapas Teslaförarens räckvidd med 21 mil jämfört med hur långt bilen ska gå under gynnsamma förhållanden.

Sorgebarnet i skaran blev Mercedes EQC som snudd får halverad räckvidd på vintern. Och det är inte förvånande. Då Ny Teknik provkörde bilen i fjol sade Michael Kelz, teknikchef på Mercedes, att räckvidd för elbilar är ett "pedagogiskt problem".

– Vi måste undervisa våra kunder om vad räckvidd är. Att den varierar enormt beroende på körstil och miljö. Vi vinner inget på att påstå att man alltid kommer 400 kilometer, för det gör man inte. Nej, är det väder som i dag, med någon plusgrad, då är det 250-300 km som gäller. I vissa fall kortare, sade han då.

Den finska tidningens test visar alltså på att "vissa fall" troligtvis kommer att råda under en stor del av året… vilket hugade spekulanter bör ha i åtanke.

Så långt kommer elbilen på vintern

Namn – officiell räckvidd – räckvidd i Tekniikan Maailmas vintertest – diskrepens

Renault Zoe: 385 km – 358 km – 7 procent

Hyundai Ioniq Electric: 311 km – 239 km – 23 procent

Kia E-soul: 452 km – 330 km – 27 procent

Audi E-tron 55 quattro: 436 km – 300 km – 31 procent

Tesla Model 3 Long Range Dual Motor: 560 km – 347 km – 38 procent

Mercedes EQC 400 4Matic: 417 km – 241 km – 42 procent

Felix Björklund

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt