Så här ser en produktionsklar Tesla Model Y ut

2020-02-03 10:13  

Serietillverkningen av Model Y har dragit igång tidigare än väntat. De första bilarna ska levereras redan i mars.

Teslas nya, lite billigare crossover kommer att anlända på marknaden tidigare än planerat. Serietillverkningen av Model Y har redan dragit igång i Fremont-fabriken, och de första bilarna ska levereras redan i mars.

Nyheten presenterades i samband med Teslas kvartalsrapport, och i en tillhörande prognos för 2020 har Tesla dessutom bifogat den första bilden på en produktionsklar Model Y. Den har några mindre designförändringar från bilen som visades upp vid lanseringen förra året, framförallt kring fronten.

Samtidigt meddelar Tesla att räckvidden på modellen med störst batteripaket blir längre än väntat. Uppskattningen var att räckvidden skulle landa på 450 kilometer enligt den amerikanska körcykeln Epa, nu skrivs den upp till drygt 505 kilometer.

Läs mer: Tesla ökar vinsten: ”Vissa tror det är en enorm bubbla”

Precis som vid Model 3-lanseringen är det de topputrustade versionerna av Model Y som blir tillgängliga först. Den fyrhjulsdrivna Long Range-versionen har ett svenskt pris satt till 719 000 kronor i basutförande, och prestandamodellen kostar ytterligare 50 000 kronor.

Till vänster bilen som visades upp förra året, till höger en produktionsklar Model Y. Foto: Tesla

Vid en beställning uppger Tesla att tillverkningen av bilar till svenska kunder ska inledas i början av 2021. I ett mejl till Ny Teknik bekräftar Tesla att det är den prognosen som gäller tills vidare.

Samtidigt meddelar Tesla att de kommer att börja småskalig tillverkning av ellastbilen Semi under året.

Simon Campanello

Mer om: Tesla Model Y

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt