Elbilar

Renault överraskar – här är vätgasbilen Scenic

Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic, öppna dörrar utan b-stolpe Foto: Renault
Renault Scenic, öppna dörrar utan b-stolpe Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault
Loggan på en Renault Scenic. Foto: Renault
Loggan på en Renault Scenic. Foto: Renault

En tanke om framtid, hållbarhet och vätgas. Renaults koncept Scenic Vision blandar cirkulärtänk med en vätgas-elektrisk drivlina – allt förpackat i en spännande design.

Publicerad

”Sustainability”, eller hållbarhet, är ett mångbottnat ord som varje företag med självbevarelsedrift i någon form numera sysslar med. På Renault har man anammat detta och på förhållandevis kort tid har vätgas och bränsleceller seglat upp som ett alternativ på vägen mot att bli mer hållbara.

Enligt vissa är vätgas en viktig del för fordonsindustrin – andra anser att tekniken är ett stolpskott och riktig gallimatias. Renault som då tillhör skaran som tror på vätgaslöftet har sedan i fjol en satsning som redan i år mynnat ut i två transportbilsprototyper. Bilar man snart hoppas ha klara för försäljning.

Men det är inte enbart där tekniken kan ta plats – i framtiden finns det tankar om att vätgas även kan erbjudas i personbilar.

Ny Teknik var på plats när Renault ryckte skynket av Scenic Vision – en familje-elbil med vätgas bränslecell som räckviddsförlängare.

För många är kanske Renault Scenic inget modellnamn som uppbringar bilder av snygga eller hållbara bilar. Men det vill man ändra på. För detta koncept är något helt annat.

Renault Scenic med upplyst logga

Vi börjar med det mest uppenbara. Scenic har erbjudits i flera skepnader sedan födseln som ett koncept ”riktat mot unga kvinnor” i början av 90-talet. Dock har det ofta handlat om design som en slags kompakt minibuss, där praktikalitet varit ett ledord. Det här är inte lika uppenbart nu.

Designmässigt visar konceptet till ”över 90 procent” hur produktionsbilen Scenic kommer att se ut 2024. I varje fall när det gäller det exteriöra.

Fronten är spännande med en upplyst logga och sedan en struktur runt denna i form av romber som går från att vara upphöjda till att bli mer och mer likt fjäll. Designen ger karaktär och känns fräsch – inte alls som de sunkiga plastplattorna och fejk-grillarna som vissa andra märken kör på.

Hjulen är rejält tilltagna och det är även designen på fälgarna. Dessa har nämligen speciella flärpar som justerar luftflödet beroende på hastighet. I låga hastigheter är de öppna för att låta luften kyla bromsarna, men när man kommer upp i hastigheter där aerodynamik börjar spelar roll – stängs det.

En annan flashig detalj är att bilen saknar mittstolpe (b-stolpe) och att bakdörrarna öppnar bakåt. Underbart för tillgängligheten i kupén – dessvärre en ingenjörsutmaning som ofta är dyr att lösa.

Renault Scenic, öppna dörrar utan b-stolpe Foto: Renault
Renault Scenic, öppna dörrar utan b-stolpe Foto: Renault

Men det som står framför oss är som sagt ett koncept. Just de senast nämnda saker får inte följa med i produktionen på grund av att det är för kostsamt.

Interiört är det vision ”de lux” och tillverkaren är tydlig med att det här är framtidstänk. Exempel på det är att bilen har flertalet spännande detaljer, som en transparent skärm som löper hela bilens bredd, en ”flygplans-ratt” och massa småskärmar med dedikerade widgets. Varje passagerare får även ett böjt huvudstöd med inbyggda högtalare som ska kunna skapa ”ljudbubblor” individuellt. Så att du som förare kan lyssna på trafikinformation samtidigt som frampassageraren njuter av ljudbok och de där bak tittar på film.

När Polestar visade sitt koncept O2 sade designchef Maximilian Missoni att ”teknik är det nya kromet” med hänvisning till att teknik är coolt. Den här tanken verkar även finnas i den franska designstudion. För i bilen finns det många detaljer där tekniken tydligt visas. Som luftrenare i dörren samt att krockkuddar gärna visas upp.

– Vissa saker förtjänas att visas. Handlar det bara om att du vill ha en tjänst eller funktion så kanske du inte bryr dig om att det syns, men vissa saker bidrar positivt. Att visa element för att de är vackra gör att man får en visuell rikedom och att interiören känns som något mer. Vi funderar över hur vi ska kunna göra det här i produktion. Men det måste vara relevant och inte bara bli en kostnad för kunden – då kan vi inte göra det, säger Gilles Vidal, designchef på Renault på Ny Tekniks fråga.

Något som kanske ligger närmare verkligheten är hållbarhetsbitarna. Golvet är gjort av återvunna mjölkflaskor och plaströr och all textilinteriör är 100 procent återvunnen, något man har planer på att börja röra sig mot. Även när det kommer till färger finns ytterligare ett exempel på miljötänk. Interiören är varken blekt eller färgad och i stället för att hålla på med massa olika kulörer har man satt in LED-ljus som genom att reflekteras i ytan ger en intressant upplevelse. 

Renault Scenic. Foto: Renault
Renault Scenic. Foto: Renault

Vidare utvecklar Renault en teknik tillsammans med Air Ink där man tar koldioxid ur luften och via en process sedan tar kolet ur detta och gör ett pigment. Detta har använts för att färga in innertaket.

På återbrukskontot uppges att all kolfiber kommer från Airbus skräpkorg vid flygplansproduktion, aluminiumet som används är även den ”sekunda vara”. Platinan i bränslecellen är hämtad från gamla katalysatorer och all koppar är återvunnen.

Renault: Långt kvar till återvunnet stål

Men om 100 procent återvinningsbarhet är det man strävar efter, hur nära är man nu? Tyvärr är svaret – inte alls. Renaults hållbarhetschef. Cloé Martinet säger att det är långt kvar innan visionen är inom räckhåll.

– I produktionsbilar hoppas vi nå 25 procent 2024 och 33 procent inom fem år. Stål är svårt och energikrävande att återvinna i Europa och batterier är fortfarande något som vi inte kan nå hela vägen med ännu.

Hur är det då med drivlinan? Även om Renault lyfter fram att det är en vätgashybrid – beskrivs tekniken som ”tio år bort”. Det hindrar dock inte det franska märket från att definiera hur man tänker sig det hela.

Grunden består av en elmotor på 160 kW som sitter på bakaxeln och denna hämtar energin ur ett batteri om 40 kWh. När detta är slut kickar bränslecellen på 15 kW igång och agerar räckviddsförlängare. Själva bränslecellstekniken utvecklar Renault i dotterföretaget Hyvia.

Loggan på en Renault Scenic. Foto: Renault
Loggan på en Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault
Insidan av en Renault Scenic. Foto: Renault

Bilen har en vätgastank på 2,5 kg vilket tillsammans med litiumjonbatteriet ska ge en total räckvidd i bilen på upp till 800 km. Enligt Renault kan man då på rejäla roadtrips klara sig att göra korta stopp var tredje timme.

– Tanken med hybriddrivlinan är i första hand inte räckvidd, utan användarvänligheten att man på längre resor ska kunna göra korta stopp och snabbt tanka vätgas, säger Guillerme Jolit, ansvarig för produktkommunikation på tillverkaren.

En intressant aspekt är att Renault valt att helt utesluta tanken om självkörande förmåga i sitt koncept. På frågan om varför man inte tänker sig detta svarar Gilles Vidal

– Självkörande bilar var en stor trend för några år sedan och det pratades om att det skulle ”komma snart” – men det stämmer ju inte. Vi har valt att göra saker som är relevanta för den kontext vi har i dag.

Men varför heter bilen Scenic Vision, och hur mycket av det som Renault visar nu är något man ämnar sätta i produktion? Gilles Vidal säger att för dem är Scenic inte en modell som VW Golf eller något likande – utan snarare ett begrepp.

– Scenic är mer av ett koncept och något som vi kan modifiera för att anpassa till vad kunder vill ha. Vi har aldrig sagt att en Scenic ska vara en MPV eller crossover, det kan vara båda två. Det här tror vi just nu är hur en Scenic ska gestaltas och i framtiden kommer vi säkerligen göra något annat, säger han.

Fakta Renault Scenic Vision

Drivlina: Elmotor + bränslecell som räckviddsförlängare

Maxeffekt: 160 kW

Bränslecell: 15 kW

Batterikapacitet: 40 kWh

Dimensioner: 4,49 x 1,9 x 1,59 meter

Vikt: 1 700 kilo