Elbilar

Porsche: Tesla är ingen konkurrent

Foto: Porsche
Foto: Porsche

Tesla dominerar försäljningen av premium-elbilar. Men när Porsche tågar in i segmentet handlar det inte om att utmana amerikanerna. ”Vi ser inte Tesla som en direkt rival”, säger företagets utvecklingschef.

Publicerad

När Tesla lanserade Model S 2012 var de ensamma. Ingen annan tillverkare erbjöd något i samma storlek eller prisklass. Tre år senare var visan densamma, ingen hade plockat upp handsken och lanserat en utmanare. Dock visade Porsche upp konceptet Mission E – och det började spekuleras om att den tyska tillverkaren skulle vara den som bjöd upp till dans.

Det dröjde till 2019 innan Mission E förvandlades till Taycan, men även om det finns en hel del paralleller att dra till Teslas bil – skiljer mycket mer tillverkarna åt. Och det är något som Porsches utvecklingschef Michael Steiner är tydlig med att peka ut. För även om Tesla försöker slå Porsche på banor – är det inte en rival.

– Folk vill gärna ställa oss mot varandra, men vi ser inte Tesla som en direkt rival. Med Model 3 är det tydligt att de mer aggressivt riktar sig mot volymsegmentet, säger han till branschtidningen Automotive News.

Inte samma mål som Tesla

Vidare sa Steiner att den batteriinriktning som Tesla har valt inte är ett spår som Porsche vill gå på. I stället för lång räckvidd är sportbilstillverkaren ute efter andra attribut.

– Det är inte vår ambition att vara ledande när det kommer till elektrisk räckvidd. Vi tror på mindre, lättare och därmed mindre kostsamma batterier som kan laddas snabbt. 

I intervjun avslöjad utvecklingschefen även att det inte finns några planer på att utveckla någon ny arkitektur för förbränningsmotorer samt att det i dagsläget inte är aktuellt med bränsleceller. Det senare eftersom de ännu inte uppfyller alla kriterier.

– Vi tittar på det, men just nu är tekniken inte något som passar Porsche. En typisk bränslecell har ungefär 100 kW, så om du vill ha mer effekt så behöver du ändå stoppa i ett stort batteri för att få maxeffekt. Det innebär att det tar ännu mer plats. Vidare så är systemets totala energieffektivitet väldigt dålig eftersom det krävs massa elektricitet för att spjälka vatten, distribuera det till tankställen och konvertera det tillbaka till elektricitet, säger Michael Steiner till Autonews.