Elbilar

Nya hyrbatteriet ska ta Nio-förare 615 km

Foto: Nio
Foto: Nio
Foto: Nio
Foto: Nio

Ett nytt batteri ska ge 615 km räckvidd. Nu erbjuder Nio de som redan äger en bil att uppgradera till batteriet på 100 kWh.

Publicerad

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio har nischat sig med sina stationer där ägarna snabbt kan få sitt batteri utbytt mot ett fulladdat. Under våren 2020 nådde Nio en halv miljon genomförda batteribyten.

Men enligt Inside EV:s visar statistiken att fler än hälften av ägarna aldrig byter sitt batteri. Nu finns det dock ett incitament. För Nio har släppt ett batteripack på 100 kWh, och det ska inte bara levereras med de nya bilarna. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nio har öppnat för att de som redan äger en av deras bilar nu kan beställa det nya batteripacket och låta det ersätta modellens gamla. Detta genom biltillverkarens ”batteri som tjänst”, där man antingen betalar per månad eller per år.

Batteriet tar upp kampen mot Tesla

De batterier som i dag sitter i en Nio ligger på 70 kWh alternativt 84 kWh, vilket enligt den mer generösa NEDC-körcykeln ska motsvara en räckvidd på 410 respektive 510 km. Batteriet på 100 kWh ska enligt Nio ge bilarna en räckvidd på 615 km.

Enligt Nio ska det nya batteri ha 37 procent högre energitäthet. Företaget har också förbättrat batteriets värmeavvisning, och den nya designen innebär att tillverkningskostnaden har kunnat sänkas med 40 procent. Nio kallar det nya batteripaketets design för CTP, cell-to-pack, vilket innebär att alla battericeller sitter samlade i en enda enhet i stället för att bestå av flera moduler som tillsammans bildar ett batteripack.

Batteriet innebär att Nio nu tar upp kampen med Tesla som har presenterat ett batteri på 100 kWh som ger Model S Long Range Plus en räckvidd på 647 km.