Elbilar

Nu får Audis elbilsägare längre räckvidd

Foto: Audi
Foto: Audi
Foto: Audi
Foto: Audi

En uppdatering som E-tron-ägare lär gilla. Nu får de som har en bil av modellår 2019 eller 2020 längre mellan laddstoppen. Detta då Audi via en uppdatering förlänger räckvidden med 20 km.

Publicerad

Ett av löftena som den senaste generationen, inte minst de elektrifierade, bilar kommer med är att de ska gå att uppdatera. Att de inte är som bäst när de lämnar fabriken – utan att de kan finjusteras under hela sitt liv. Tesla är den som verkligen visat vinsterna med fjärruppdateringar och tack vare tekniken kan de hålla sina flotta av rullande bilar högst aktuell.

Audi som lanserade sin E-tron för tre år sedan har sedan dess gjort vissa förbättringar i mjukvaran, men hittills har det inte varit tillgängligt för alla. Nu rättar man dock till det och även de första årgångarna av versionen E-tron 55 får nu detta.

Så vad innebär det? Jo, att man som ägare till en av dessa får fem procents längre räckvidd. Eller i reda tal 20 kilometer mer.

Att man får mer handlar om att tillverkaren nu ser till att man som ägare kan använda en större del av det 95 kWh stora batteri. Nettokapaciteten ligger efter uppdateringen på 86 kWh. Därtill så optimerar mjukvaran även styrningen av den främre elmotorn – som frikopplas och stängs av när den inte behövs. Vidare så ska även kylningen ha effektiviserats.

Men till skillnad från hur exempelvis Tesla eller för den delen Polestar gör – så är det inget som sker trådlöst över natten. Dessvärre har E-tron inte den möjligheten så för att få sina två mils längre räckvidd så blir det till att åka in till verkstaden där det utförs utan kostnad. Audi anger att globalt sett så kommer uppdateringen göra 34 000 ägare glada.