Elbilar

Maskininlärning ska göra elbilar snabbare att ladda

Kan vi få snabbare elbilsladdning med hjälp av maskininlärning? Foto: Foto: Itoms/Wikipedia

Kortare laddtider – utan att ändra batterikemi. ”Laddning blir en upplevelse väldigt lik den vanliga tankningen vid en bensinmack.”

Publicerad

Utöver räckvidd är laddtid en av de viktigaste parametrarna för elbilar. Ingen vill bli stående en extra timme längs vägen på resan. Och just oron för långa väntetider gör vissa bilköpare tveksamma till att välja ett elfordon.

Nu har Idaho National Laboratory visat en spännande lösning som kan snabba på laddprocessen. Med hjälp av maskininlärning och stora mängder data har forskarna hittat ett sätt att säkert och snabbt kunna ladda elbilsbatterier upp till 90 procent på mindre än tio minuter.

– Snabbladdning är en nyckel för att öka kundintresset och övergången till elfordon. Det här kan göra så att fordonsladdning blir en upplevelse väldigt lik den vanliga tankningen vid en bensinmack, säger Eric Dufek, en av forskarna bakom lösningen, i ett uttalande.

Snabbladdning innebär en påfrestning på batterierna och beroende på vilken kemi de består av går det olika snabbt. Att bara skynda på processen är vanskligt. Om man väljer att bara skruva upp effekten så är risken för att skada batterierna påtaglig.

Analyserat nära 30 000 litiumjonbatterier

I dagsläget är 150–250 kW vanligt och många tillverkare uppger att laddtiden för en typisk cykelladdning från 20 till 80 procent tar 30 minuter. Men Eric Dufek och hans kollegor hävdar att de med hjälp av data och maskininlärning har kommit runt problemet. De har utvecklat en algoritm och analyserat mellan 20 000 och 30 000 litiumjonbatterier av olika slag. Utifrån detta har de sedan tagit fram det mest effektiva och säkra laddprocessen.

Resultatet är vad forskarna beskriver som ”unika laddprotokoll”, baserade på den exakta fysiken inne i batteriet vid laddning. Slutmålet är att få fram elbilar som ska kunna kommunicera med laddstationer och förklara hur de ska laddas baserat på fordonets specifika batteri.

– Vi har markant ökat mängden energi som kan laddas i en battericell på kort tid. För närvarande kan vi ladda upp till över 90 procent på tio minuterutan att det blir oönskad litiumbeläggning eller katodpsrickor, säger Eric Dufek.

Forskningen stöds av amerikanska energidepartementet och presenterades under American Chemical Societys höstkonferens i slutet av augusti.