Elbilar

Lexus första elbil är här

Foto: Lexus
Foto: Lexus
Foto: Lexus
Foto: Lexus
Foto: Lexus
Foto: Lexus

Toyotakoncernen har till slut presenterat sin första elbil, i form av Lexus UX300e. 400 kilometers räckvidd enligt gamla körcykeln är vad som bjuds.

Publicerad

I samband med den kinesiska bilmässan Guangzhou Automobil Exhibition presenterar nu Toyotas premiummärke Lexus sin första rena elbil, vilket dämed blir hela koncernens första serietillverkade batteribil.

Den heter UX300e, är en liten suv och delar mycket med hybridversionen med samma namn, bortsett från ett avslutande ”e” i modellbeteckningen.

Räckvidden anges till 400 kilometer men är uppmätt enligt den äldre testcykeln NEDC. Med WLTP-cykeln kan en kortare räckvidd förväntas. Batteripaketet är av litiumjontyp med kapaciteten 54,3 kWh. Det klarar av snabbladdning upp till måttliga 50 kW (likström) och har inbyggt system för temperaturreglering.

Lexus har enligt egen utsago lagt stor vikt på att skapa en behaglig ljudnivå i kupén med hjälp av dämpande material samt isolering mot väg- och vindljud, men har lagt till ett ljudsystem som förmedlar ett ”naturligt omgivande körljud” kallat Active Sound Control.

Försäljningen uppges starta någon gång under 2021 och de första svenska leveranserna i planeras till januari 2021. Något pris finns inte angivet.