Elbilar

Land Rover lanserar två laddbara crossovers

Det har varit sparsmakat med produktnyheter här i coronatider. Men istället för att skicka bilder på hur man ställer om produktionen till att göra sjukvårdsmateriel – lanserar Land Rover två laddbara nyheter.

Publicerad

Brittiska Land Rovers modellutbud är inte precis översållat med laddbara alternativ. Syskonmärket Jaguar har sin elbil I-Pace och själva har de laddhybriden Range Rover Sport Hybrid. Men nu blir det dubbla nyheter i form av att Discovery Sport och Range Rover Evoque kommer som hybrider. Och det ska sägas att de båda är livsviktiga för tillverkaren som måste få ner sitt genomsnittsutsläpp för att undvika utsläppsböter. 

Rent tekniskt så får båda bilarna, som ges tilläggsbeteckningen P300e, en drivlina där en trecylindrig bensinmotor om 1,5 liter kombineras med en elmaskin integrerad i bakaxeln. Den förstnämnda levererar 200 hästkrafter och den senare 109 hk. Med ombord finns även litiumjonbatterier om 15 kWh placerat under baksätena. För de som gillar att dra på från rödljus så är accelerationen i Range Rover Evoque från stillastående upp till 100 km/h 6,4 sekunder, och i Discovery Sporten tar motsvarande resa 6,6 sekunder. I båda fallen klarar elmaskinen att driva ekipaget i hastigheter upp till 135 km/h.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här