Elbilar

Land Rover lanserar två laddbara crossovers

Det har varit sparsmakat med produktnyheter här i coronatider. Men istället för att skicka bilder på hur man ställer om produktionen till att göra sjukvårdsmateriel – lanserar Land Rover två laddbara nyheter.

Publicerad

Brittiska Land Rovers modellutbud är inte precis översållat med laddbara alternativ. Syskonmärket Jaguar har sin elbil I-Pace och själva har de laddhybriden Range Rover Sport Hybrid. Men nu blir det dubbla nyheter i form av att Discovery Sport och Range Rover Evoque kommer som hybrider. Och det ska sägas att de båda är livsviktiga för tillverkaren som måste få ner sitt genomsnittsutsläpp för att undvika utsläppsböter. 

Rent tekniskt så får båda bilarna, som ges tilläggsbeteckningen P300e, en drivlina där en trecylindrig bensinmotor om 1,5 liter kombineras med en elmaskin integrerad i bakaxeln. Den förstnämnda levererar 200 hästkrafter och den senare 109 hk. Med ombord finns även litiumjonbatterier om 15 kWh placerat under baksätena. För de som gillar att dra på från rödljus så är accelerationen i Range Rover Evoque från stillastående upp till 100 km/h 6,4 sekunder, och i Discovery Sporten tar motsvarande resa 6,6 sekunder. I båda fallen klarar elmaskinen att driva ekipaget i hastigheter upp till 135 km/h.

66 kilometer på el

I den andra änden av prestandaspektrumet finns effektiviteten och enligt officiella siffror ska Range Rovern släppa ut 32 gram koldioxid per km, klara upp till 66 kilometer på el och bilen har en WLTP-förbrukning på 0,14 liter per mil. För Land Rover Discovery Sport är motsvarande siffror 36 gram co2/km, 62 km elräckvidd och en blandad förbrukning om 0,16 l/mil.

Likströmsladdning kan göras i upp till 32 kW och då ska man få 80-procents laddning (från tomt) på en halvtimme. Använder man vanlig väggkontakt, vilket kanske inte är att rekommendera, så tar en full laddning 6 timmar 42 minuter. Pris och förmånsvärde är i skrivande stund inte fastställt och enligt planen så ska de båda bilarna landa hos de svenska återförsäljarna efter sommaren.