Elbilar

Här är nya Toyota Rav4 – som laddhybrid

Laddhybriden Toyota Rav4. Foto: Toyota
Laddhybriden Toyota Rav4. Foto: Toyota
Insidan på en Toyota Rav4. Foto: Toyota
Insidan på en Toyota Rav4. Foto: Toyota
Toyota Rav4. Foto: Toyota
Toyota Rav4. Foto: Toyota

Under bilmässan i Los Angeles visade Toyota upp laddhybrid-verisonen av Rav4 – en mellanklass-suv med över 60 km räckvidd på el.

Publicerad

Toyota har ännu så länge hållit sig mest till sina elhybrider. Förvisso har de en laddhybrid i modellpaletten, men det är en opraktisk marginalprodukt. Nu blir det ändring på det då den japanska tillverkaren lanserar populära Rav4 som ett laddbart alternativ.

Drivlinan är i grunden densamma som i vanliga Rav4. En 2,5-liters bensinmotor fram och en elmotor bak. Men här är den senare av ett lite kraftigare slag. Och det slår igenom i effektsiffrorna. Totalt ska Toyotan ha 306 hästkrafter, nog för att accelerera upp ekipaget till 100 km/h från stillastående på 6,2 sekunder.

Den siffran får nog ses som underordnad. Det imponerande är att drivlinan resulterat i att utsläppet hålls under 30 gram koldioxid per kilometer och att räckvidden på el blir över 60 kilometer enligt WLTP.

Summerat innebär det att den utökade elektrifieringen gör laddhybrider till den mest kraftfulla, bränsleeffektiva och snabbaste Rav4:an hittills.

Toyota avslöjar inte särskilt mycket om batteriet. De berättar att det är litiumjonteknik samt att det sitter under golvet. 

Bilen lanserades som ovan nämnt på bilmässan i Los Angeles. Till Sverige kommer den under andra halvåret 2020 – men exakt datum eller vad den kommer kosta är inte fastslaget i dagsläget.