Elbilar

Hackad Tesla slog hastighetsrekord – 348 km/h

Tesla Model S Plaid Foto: Tesla
Tesla Model S Plaid Foto: Tesla

De sprängde ”drömgränsen” på 200 mph genom att ta bort restriktionerna på en Tesla Model S Plaid.

Publicerad

När Tesla lanserade fartmonstret Tesla Model S Plaid lovade biltillverkaren en topphastighet på 200 miles per timme (mph), motsvarande runt 322 km/h. Men när bilen lanserades var topphastigheten mjukvarulåst till ”bara” 262 km/h.

Sedan dess har Tesla släppt en uppdatering som tillåter hastigheter upp till 282 km/h, men löftet från lanseringen har ännu inte infriats. Så nu har det kanadensiska bolaget Ingenext tagit saken i egna händer, rapporterar Electrek

Genom att installera en hårdvaruenhet i bilen har Ingenext lyckats kringgå Teslas hastighetsrestriktioner. Bolaget har också installerat nya bromsar från Mountainpass Performance och satt på Michelin Pilot Super Sport-däck. I övrigt är den en vanlig produktionsbil.

Överträffade ambitionerna

Ingenexts vd Guillaume André satt själv bakom ratten vid rekordförsöket på flygplatsen Trois-Rivières i Québec. De använde den tre kilometer långa startbanan, varav André hade ungefär två kilometer på sig att accelerera innan han behövde inleda inbromsningen.  

Försöket blev minst sagt lyckat. Bolaget lyckades inte bara slå drömgränsen på 322 km/h. Innan André behövde trycka på bromsen var bilen uppe och nosade på 216 mph, motsvarande nästan 348 km/h.  

Electrek skriver att det är första gången som en Tesla når sådana extrema hastigheter, och förmodligen första gången en eldriven produktionsbil kör i så snabbt.