Elbilar

GM: Hummer kan få revansch – som elbil

General Motors (GM) inleder en elbilssatsning värderad till 7,7 miljarder dollar. Den ska resultera i rejäla suvar och pickuper – och kanske märket Hummers återkomst, uppger källor enligt nyhetsbyrån Reuters.

Publicerad

Projektet à 75 miljarder kronor presenteras som del i en uppgörelse med motorfacket UAW i USA, vars strejker den senaste tiden kostat GM stora belopp. Bilarbetarna, som ska rösta om uppgörelsen nästa vecka, lockas med att elmodellerna innebär nysatsningar på klassiska fabriker som Hamtramck i Detroits utkanter.

Det handlar om pickup- och suv-modeller i de större format som är mycket populära i USA, under varumärkena GMC, Cadillac och alltså eventuellt även Hummer.

Följer Arnold Schwarzenegger

Hummers militärfordonsbaserade bjässar till bilar gjordes populära av stjärnor som Arnold Schwarzenegger innan ryktet som bensinslukare bidrog till att produktionen lades ner 2010. Sedan dess har Schwarzenegger profilerat sig som en miljökämpe vars Hummer rapporteras vara ombyggd till batteridrift, och nu lutar alltså GM åt att följa hans exempel i större skala.

– Att sätta på Hummer-märket är en jättebra idé för General Motors eftersom det innebär att halva marknadsföringen redan är klar, säger Sam Fiorani, fordonsmarknadsexpert på Auto Forecast Solutions, till Reuters.

Kommer 2021

Nyheten kommer också inför det att Tesla, som ryckt åt sig större delen av elbilsmarknaden i USA, ska presentera en pickup. Den ska avtäckas i november, men väntas bli mer okonventionell. Vd:n Elon Musk beskriver den som en "cyberpunk"-bil som skulle platsa i sci-fi-klassikern "Blade runner".

Även uppstickare som Rivian och Bollinger har väckt uppseende med aviserade elmodeller i detta segment, vilket uppenbarligen väcker oro bland USA:s traditionella biljättar – Ford gick i våras in med en halv miljard dollar i Rivian.

Den första modellen i GM:s satsning kallas BT1 och ska börja tillverkas 2021, och sedan kommer flera andra under 2022 och 2023.