ELBILAR

Ford lanserad laddhybridversion av pickupen Ranger

En elektrifierad pickup för de som inte vill satsa på hel-el. Nu har Ford presenterat laddhybridversionen av Ranger. Utlovar ”mer än 45 km” räckvidd.

När det kommer till elektrifierade pickup-bilar har Tesla Cybertruck samt modeller som GMC Hummer EV och Ford F-150 Lightning tagit många rubriker. Men den förstnämnda har fortfarande inte sett dagsljus i produktionstappning och de båda senare är riktiga dyrgripar. Om man vill ha billigare elektrifierade alternativ är det ännu tunnsått – men nu kommer Ford med en nyhet. 

Deras mindre modell, Ranger, har försetts med laddhybriddrivlina vilket man nu hoppas ska attrahera särskilt i Europa.

Hybriden kombinerar en 2,3-litersmotor med elmotor och batterier – vilket då ska ge bättre systemprestanda samt ha möjligheten att köra på el i ”mer än 45 km”. 

Ännu så länge är Ford sparsmakade med specifikationerna då man ännu inte har fått alla bitar på plats. Dock uppger tillverkaren att målet är att bilen ska ha samma dragvikt och mångsidighet som resten av drivlinealternativen. Men då med tillägget att den kan köras utsläppsfritt vilket innebär att den får användas i London och andra städer/zoner där det är nolltolerans på förbränning. 

Utseendemässigt kommer den elektrifierade versionen inte särskilja sig mot sina syskon, förutom att den får en extra laddlucka. Något den däremot får som övriga inte har är Fords ”Pro Power onboard-system”, alltså funktionalitet för att ladda och drifta elverktyg eller andra prylar. 

Dock kommer det bli viss väntan för den som tycker att Ranger-laddhybriden låter som ett kap. Ford meddelar att de kommer fortsätta utvecklingen ett år och först mot slutet av 2024 ska den börja produceras.