ELBILAR

EU slår mot elbilar från Kina – drar igång granskning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Strasbourg.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Strasbourg.

EU-kommissionen flaggar för åtgärder mot Kinas statsstöd till elbilar, meddelar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga tal om läget i unionen. Jämställdhet och vindkraft är andra tunga ämnen i EU-basens tal.

Publicerad

Ord om jämställdhet och kvinnors rättigheter kommer tidigt i dagens tal och leder till en första applåd från ledamöterna i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Ett nej betyder ett nej, fastslår von der Leyen.

Nästa applåd kommer när hon strax efteråt lovar fortsatt stöttning till den europeiska industrin, trots hårda tider.

– Det kan de lita på, säger EU-basen.

Elbilar från Kina

Konkreta exempel levereras strax efteråt: dels ett vindkraftspaket med ännu snabbare tillståndsprocesser, dels ett löfte om att dra igång en granskning av kinesiskt statsstöd till landets tillverkning av elbilar.

Talet om läget i EU hålls årligen av kommissionsordföranden i september. Årets tal är det sista under den nuvarande mandatperioden inför det det EU-val som hålls i början av juni 2024.

Som väntat talar von der Leyen mycket om det som uppnåtts under de senaste åren, då EU kämpat mot en rad kriser i form av coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina.

– Men vi har sett födseln av en geopolitisk union, stoltserar von der Leyen i Strasbourg.

Sista talet?

Nyfikenheten inför årets tal har mycket handlat om huruvida von der Leyen kommer att avslöja något om sin egen framtid. Hon har ännu inte sagt om hon är villig att kandidera till en fortsättning på sin post efter EU-valet nästa år. Spekulationer har samtidigt hörts om att framför allt USA:s president Joe Biden vill att hon i stället tar över som nästa generalsekreterare i Nato efter Jens Stoltenberg.

Från svenskt håll har von der Leyen oftast fått god kritik under sin tid som ordförande. Alla är dock inte imponerade.

– Vi kan väl utan att överdriva säga att vi hoppas att det blir hennes sista State of the Union-tal. Och vi hoppas inte att hon går vidare till att bli Natos generalsekreterare, sade EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD) på en pressträff i går.