Elbilar

El-axeln med kylsystem sänker förbrukningen för elbilar – rejält

Genom att spillvärme från kablar och elmotorer tas om hand kan e-axeln sänka elbilens förbrukning med upp till 14 procent, enligt Schaffler. Foto: Schaffler
Genom att spillvärme från kablar och elmotorer tas om hand kan e-axeln sänka elbilens förbrukning med upp till 14 procent, enligt Schaffler. Foto: Schaffler

Schaefflers kompakta elektriska axel har ett integrerat kylsystem. Det är tänkt att ge elbilar en längre räckvidd och snabbare laddning.

Publicerad

Det tyska bolaget Schaefflers nya elektriska axlar är fortfarande under utveckling, men Schaeffler hävdar att dess ”4 in 1” utgör ett komplett framdrivningssystem för elbilar. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Drar nytta av spillvärme

Utöver elmotorer, elektronik och transmission har Schaffler integrerat ett kylsystem, vilket annars brukar ligga separat från e-axeln. Det sparar vikt och utrymme för bilbyggaren som får en kompakt drivlina.

Man har kunnat rationalisera bort en hel del kablar och slangar som annars skulle ha bidragit till värmeförluster. Genom att spillvärme tas om hand kan elbilen sänka sin förbrukning med upp till 14 procent.

Batteriet laddar snabbare

Ett intelligent styrystem använder överskottet från elektroniken och elmotorn för att värma kupén – och batteriet laddar snabbare genom att det kan hållas vid en förmånlig temperatur även under värmebölja eller köldknäpp.

Företaget introducerar också en värmepump som använder ett naturligt kylmedium i form av koldioxid, vars egenskaper ska ge en mer effektiv kylning och uppvärmning.