ELBILAR

Citroëns chockpris – lanserar elbil för under 300 000 kr

Copyright William Crozes @ Continental Productions
Copyright William Crozes @ Continental Productions

En elbil som folk har råd med – det är vad Citroën menar att deras nya Ë-C3 är. Den nya modellen börjar på 23 300 euro och ska på sikt kosta under 20 000 euro.

Det går inte att bygga billiga elbilar i Europa. Det är något som flera bilbossar Ny Teknik pratat med har sagt. Opelchefen Florian Huettl sa att det var en omöjlighet för dem att bygga elbilar på hemmaplan utan att övertrassera det 25 000 euro-pris som anses vara gränsen för en billig bil.

Tydligt är dock att alla inom den stora Stellantiskoncernen inte ser samma begränsning.

Citroën, som delar huvudman och väldigt mycket tekniskt med det tyska märket har nu lanserat sin Ë-C3 som utmanar tanken om att det inte går att bygga billigt. Nyheten är en kärnmodell som tillverkaren dels beskriver som en tankemässig ättling till 2CV och en bil som tar dem in i ett nytt kapitel i den stora Citroën-boken. Och en sak man var väldigt tydliga med under presentationen: ”It’s made in Europe”.

Modellen bygger på en ny plattform. I grunden var det en arkitektur reserverad för bilar avsedda för Indien och Latinamerika, marknader som inte tål allt för höga konsumentpriser. 

Copyright Dave Hill @ Continental Productions
Copyright Dave Hill @ Continental Productions

Till Europa kommer bilen framförallt som elbil och där är ju den stora rubriken priset. Vid lansering kommer Ë-C3 kosta från 23 300 euro på hemmamarknaden. Vad den svenska prislappen blir återstår att se, importören KW Brunn har i skrivande stund inte fått det på plats än. 

Under 250 000 kr från 2025

Men det är inte det enda, cirka ett år efter lansering ska ytterligare en version lanseras – och då pratar vi sub 20 000 euro i pris. Och i Frankrike kommer man erbjuda denna för 99 euro i månaden på leasing (priset baseras på de subventioner som finns idag).

Ett skäl till att Citroën kan lansera en så billig bil kommer av att modellen har ett 44 kWh litiumjärnbatteri. Det ger cirka 320 km räckvidd, den billigare bilen kommer få ett än mindre batteri och då är det runt 200 km som gäller.

Tittar vi på laddning ska det gå att snabbladda i upp till 100 kW och då 20-80 procents laddning ta 26 minuter.

Drivlinan består annars av en elmotor som skickar på 83 kW eller motsvarande 113 hästkrafter på framhjulen. Acceleration är förstås inte en prioriterad egenskap, men 0-100 km/h går på 11 sekunder och sedan går det att gasa upp bilen till en toppfart om 135 km/h. 

Även om vi pratar om att lågt pris har varit fokus, är det inte en så att man har skalat bort allt en modern bilköpare är ute efter. I grundversionen får man saker som klimatanläggning, backsensor, farthållare och head up display. 

Copyright Dave Hill @ Continental Productions
Copyright Dave Hill @ Continental Productions
Copyright William Crozes @ Continental Productions
Copyright William Crozes @ Continental Productions

Och något som kan komma att uppskattas: Citroën har petat in sin teknik ”Advanced Comfort hydraulic bump stops”. Som då ska ge bättre komfort. 

Något som dock inte är med i grundbilen är en pekskärm. I denna får man istället använda sin mobil som skärmlösning för navigation, musik med mera. Detta på samma sätt som VW Up körde på en gång i tiden. 

Citroën är tydliga med att Ë-C3:an är nyckeln för märkets framtid. I dagsläget står C3-familjen för 40 procent av personbilsförsäljningen. Och tittar vi på priset blir det en riktig smällkaramell. BYD Dolphin, som är det budgetalternativ som ligger närmast startar på 29 990 euro.