ELBILAR

Branschen vädjar: Vänd trenden – återinför elbilsbonusen

Laddning av elbil.
Laddning av elbil.

När Mobiltiy Sweden i veckan rapporterade bilregistrering var september bättre än väntat. Men det är en uppgång med ”lånade fjädrar” – därför efterfrågar branschorganisationen nya styrmedel för att driva elbilsefterfrågan.

När klimatbonusen infördes var det för att stimulera till köp av elektrifierat. Men vid årsskiftet togs den bort vilket enligt branschen skapat ett enormt problem. När Mobility Sweden redovisade inregistrering av nya personbilar syntes dock inte detta då uppgången jämfört med i fjol var på nära 28 procent. 

Siffrorna föranledde att prognosen för årets totalmarknad höjdes, men branschorganisationen höjde även ett varningens finger när det gäller elbilar.

Enligt Mobility Sweden så köptes flertalet av de nyregistrerade elbilarna under klimatbonusens dagar – men på grund av problem orsakat av komponentbrist och pandemi har de inte kunnat levereras förrän nu. 

– Branschens interna orderstatistik visar på att årets nyförsäljning av elbilar minskar mest av alla drivlinor samtidigt som försäljningen av bensin och diesel ligger på ungefär samma nivå som i fjol, säger Mattias Bergman, vd på branschorganisationen i ett uttalande. 

Andelen registrerade elbilar i september uppgick till dryga 44 procent, men den siffran ska man alltså inte titta på om vi ska spana in i framtiden. Det man i stället ska titta på enligt Mattias Bergman är fördelningen mellan privatpersoner och juridiska personer. Hittills i år står företag för 66 procent av alla elbilsregistreringar, markant mycket mer än i fjol.

Och det här oroar branschen, så pass att man nu vädjar till regeringen att återinföra stimulanser.

– För att vända denna trend och åter få fart på elektrifieringen behöver regeringen under våren införa ett styrmedel riktat mot privatpersoner, säger Mattias Bergman.

Många alternativ för att stimulera

Så vad är de för stimulanser man vill se? När Ny Teknik ringer upp Mattias Bergman är han tydlig med att det är de privata köparna man vill ska återkomma till bilhallarna.

– Det är till privatkunder vi vill se riktade stimulanser av det skäl att företagsmarknaden fungerar och de fattar beslut på lite andra grunder. De statliga pengarna ska man lägga där försäljning inte sker. Stimulanserna är av övergående art och ska sedan fasas ut, säger han.

Mattias Bergman, vd Mobility Sweden
Mattias Bergman, vd Mobility Sweden

Branschorganisationen har lagt en radda förslag som regeringen kan titta på. Det gemensamma är att de ska göra elbilar lika ekonomiskt gångbara som sina fossildrivna syskon.

– Stimulanserna ska ge lönsamhet i kalkylen och det finns olika metoder för att nå dit. Primärt handlar det om att sänka skatten för köp eller nyttjandet av elfordon. Detta kan man få genom skatteavdrag eller bonus vid köp. Klimatbonus kan vara en sak, eller så kan man få det som ett skatteavdrag i sin deklaration, ett avdrag på momsen eller som ett avdrag för mobilitetstjänst. Det finns en uppsjö av alternativ som ger samma effekt. Det avgörande är att kostnaden ör att äga ett elfordon ska minska så länge inköpspriset är högre.

Regeringen har nyligen lagt sin budget och i denna fanns det inga stimulanser för elbilsköp. Dock hoppas Mobility Sweden att vi kan få se dem i vår. 

– Årets budget är ju redan presenterad. Nästa tillfälle att få se en ändring är ju i vårändringsbudgeten. Vi har påvisat att det är en stor skillnad mellan registrering och orderingång och vi vet att nyförsäljningen av elbilar till privatpersoner är så pass låg. I skenet av detta har jag goda förhoppningar att regeringen kommer se över det här, säger Mattias Bergman.