FORDON

Även Norge dras in i Teslastrejken – stort fackförbund varslar om blockad

Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor, varslar om blockad mot leverans av Tesla-bilar, som en sympatiåtgärd med IF Metall. Sedan tidigare har Danmarks största fackförbund varslat om sympatiåtgärder.

Publicerad Uppdaterad

– De tar striden mot ett fackfientligt bolag å hela arbetsmarknadens vägnar. Nu måste Tesla omedelbart acceptera IF Metalls krav om ett kollektivavtal, säger fackbasen Jørn Eggum till den norska tidningen Dagbladet Børsen.

Om Tesla inte tillmötesgått IF Metalls krav till den 20 december kommer Fellesforbundet verkställa blockaden, enligt Eggum.

Stopp för bilar till Sverige

– Det här är en klar signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Teslor genom Norge. Det kommer i så fall mötas av aktioner, och vi kommer att ta till alla nödvändiga åtgärder för att detta ska få effekt.

Fellesförbundet har inte heller kollektivavtal med Tesla. Varför varslar inte facket om konflikt på bilverkstäder som hanterar bilmärket i Norge?

– Vi har inte tillräckligt med medlemmar på företaget för att sätta kraft bakom en konflikt, säger Fellesförbundets kommunikatör John Trygve Tollefsen till TT.

Under tisdagen varslade Danmarks största fackförbund 3F Transport om sympatiåtgärder. De organiserar chaufförer och hamnarbetare som kommer sluta att köra och lossa Tesla-bilar om inte företaget tecknar kollektivavtal inom 14 dagar.

Strejk i över en månad

"Även om du är en av de rikaste människorna i världen kan du inte bara skapa dina egna regler. Vi har en del avtal på arbetsmarknaden i Norden och dem måste man följa om man vill göra affärer här", sade Jan Villadsen, ordförande i 3F Transport, i ett pressmeddelande under tisdagen.

Sedan slutet av oktober pågår i Sverige en långdragen strejk mot Tesla eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

Allt fler fackförbund har gett sig in i konflikten, som nu är inne på sjätte veckan. Under november gick nio svenska fackförbund in med sympatiåtgärder vid olika datum.

Bland annat blockerar fackförbundet ST och Seko post och paket som rör Tesla, vilket gör att Tesla inte kan få tag på registreringsskyltar till sina bilar.

Bilföretaget har därefter stämt Transportstyrelsen och Postnord, då man anser att myndigheten inte fullgör sina plikter att tillhanda registreringsskyltar, eller bolaget sitt uppdrag att dela ut post.

I båda ärenden pågår rättsliga processer.

TT har sökt Tesla.

FAKTA

Så skiljer sig arbetsvillkoren på Tesla

Tesla erbjuder sina anställda “exceptionellt goda löner, förmåner och arbetsvillkor i övrigt”, skriver det amerikanska bilföretaget.

Fackförbundet IF Metall håller inte med, och pekar på bland annat följande:

Lägre pension. Företag med kollektivavtal avsätter 51 procent mer i pension än Tesla.Sämre försäkringsskydd.Sämre omställningsstöd.Årsarbetstiden är längre än i bilföretag som skrivit under Motorbranschavtalet, som innebär viss arbetstidsförkortning.Genomsnittslönen är lägre hos Tesla än branschen i övrigt. Bilföretaget betalar visserligen ut högre löner än de lägsta lönerna i kollektivavtalet, men det gör majoriteten av andra bilföretag också.De anställdas förmåner kan inte plockas bort av arbetsgivaren hur som helst, utan finns kvar fram tills att villkoren i kollektivavtalet ska förhandlas på nytt tillsammans med facket.Enligt Tesla önskar inte en majoritet av de anställda kollektivavtal, men IF Metall uppger att det aldrig hade gått att inleda en konflikt utan många medlemmar på ett företag, och utan en önskan från dem att få kollektivavtal.

Källa: IF Metall och Teslas stämningsansökningar mot Postnord och Transportstyrelsen