"Vinsterna överväger riskerna"

2015-06-18 14:25  
Sara Riggare

Sara Riggare, doktorand i egenvård på Karolinska Institutet och parkinsonpatient, anser att vinsterna med Hälsaförmig överväger integritetsriskerna.

Hon har själv sjukdomen parkinson - och forskare dessutom i hur patienter kan dra nytta av sin egen vård- och hälsodata; hur de kan må bättre. Hon har byggt upp en systematisk modell för hur de kan observera sig själva

Efter att ha läst Ny Tekniks artiklar där it-säkerhetsexperter varnar integritetsrisker med den av Ehälsomyndigheten valda tekniklösningen där data lagras i andra EU-länder på Microsofts servrar, hör hon av sig och säger att hon inte är orolig.

-Det är ju fortfarande inom Europa. Nu skickar vi massor av data till USA om oss själva via Facebook och Google och annat...

-Jag tror att det finns mer att vinna, att vinsterna överstiger vad konsekvenserna skulle om information om min hälsa läckte ut.

Vad ser du för fördelar med att ha ett personligt hälsokonto?

-Jag ser fantastiska möjligheter för egenvård, och längtar efter att få del av mina egna journaler för att jag ska kunna få helhetsbilden över min hälsa.

-Nu har jag den i pärmar hemma och det är mycket krångligare att exempelvis hålla koll på mediciner. Jag använder också appar för att ha koll på min medicinering, blodtryck och vikt.

Vad du säger du till de svenskar som menar att man böra vara varsam med sina hälsodata?

- Om man är rädd om sina data då får man välja att inte använda tjänsten. Det finns en het diskussion i patientgrupper internationellt om att vården anser att det är viktigt med integritet men man frågar inte oss patienter om vad vi vill.

Sara Riggare, som är doktorerar vid Centrum för hälsoinformatik, på KI säger hon är mer orolig för dagens journalsystem och hur personalen i vården hanterar data.

-Det är hur enkelt som helst för vårdpersonal att slå i register på personer som inte är deras patienter. Och ja, detta loggas men det får inga konsekvenser för de anställda, säger Sara Riggare.

 

Mer om: Hälsodata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt