Vattenfall rustar upp gammalt oljekraftverk

2003-11-10 13:34  
Strömmen på igen

Vattenfalls avställda kraftverk i Stenungssund kan tas i drift igen med restolja från Scanraff i Lysekil kombinerat med ny reningsteknik. Det handlar inte bara om reservkraft för kalla vintrar utan om framtida kontinuerlig drift.

Alt Lindfors
- Vi har ett kraftverk som inte behövt användas på länge och är i mycket gott skick. Nu har vi hittat en väg att utveckla anläggningen, säger Alf Lindfors, chef för Vattenfall Elproduktion Norden, i ett pressmeddelande på måndagen.

Kraftverket i Stenungsund består av fyra block. Block 3 gjordes startklart redan i våras som ett reservkraftverk efter förra vinterns svåra elbrist och driftsättningen av block 4 pågår - också det tänkt som reservkraftverk.

Men Vattenfall gör nu bedömningen att de två blocken i Stenungssundsverket kan användas för kontinuerlig produktion genom att använda ny teknik för utsläppsrening och styrning av oljebrännarna i kombination med restolja från raffinaderiet i Lysekil i närheten.

Billig restolja
Restoljan från Scanraff är billig och bränns i dag bort utan särskild avancerad rening.

- Förbränning med avancerad reningsanläggning är ett bra sätt att ta hand om och utnyttja denna restprodukt, säger Alf Lindfors.

Reningsanläggningen beräknas kosta en halv miljard kronor och byggandet kan komma igång så fort miljödomstolen i Vänersborg är klar med sin bedömning. Vattenfall räknar med att lämna tillståndsansöka i början av nästa år och först hösten 2006 kan Stenungsund vara klart för återstart, skriver Vattenfall.

Vattenfalls oljekondensverk i Stenungsund har en kapacitet på 500 megawatt. Det är ungefär hälften av vad en kärkraftreaktor i Forsmark producerar per år.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt