Världens mest detaljerade simulering av universum

2014-05-08 06:38  

Ett internationellt forskarteam har skapat den mest kompletta simuleringen av universums skapelse hittills.

Datormodellen visar hur galaxerna bildades runt en mystisk, osynlig substans – mörk materia.

Modellen, som publiceras i Nature, visar tiden strax efter Big bang, den explosion ur vilken vårt universum föddes.

– Det är underbart. Nu kan vi förstå hur stjärnor och galaxer bildas och relatera det till mörk materia, säger Richard Ellis, professor vid California Institute of Technology i USA och en världsledande auktoritet inom området, till BBC News.

Forskare har gjort datorsimuleringar av universums uppkomst i mer än 20 år. Men ofta har det universum som kommit ut i andra änden, så att säga, varit mycket olikt vårt eget.

Denna simulering, däremot, som är den största hittills, resulterade i ett universum som var påfallande likt vårt eget. Simuleringen är så avancerad att det skulle ta 2 000 år för en vanlig bärbar dator att köra genom den. För de superdatorer och den mjukvara som forskarna använder tar det "bara" tre månader.

I början av simuleringen, som inleds tolv miljoner år efter universums födelse vid Big Bang, syns hur strängar av mörk materia sprider sig genom tomheten, som grenar på ett kosmiskt träd.

När årmiljoner gått klumpar materien till sist ihop sig och bildar fröna till de första galaxerna. Sedan dyker den icke-mörka materien upp, det vill säga den materia som kommer att bilda stjärnor, planeter och – så småningom – liv.

Dessförinnan har en serie kataklysmiska explosioner ägt rum där materia sugs in och spottas ut av svarta hål, en kaotisk period som var avgörande för bildandet av stjärnor och galaxer. Simuleringen lugnar sedan ner sig igen innan det universum vi känner i dag sakta träder fram.

Modellen representerar en volym som är omkring 350 miljoner ljusår tvärs över, vilket enligt forskarna är tillräckligt stort för att rymma hela universum. De minsta delarna som modelleras är omkring 1000 ljusår stora, vilket är ett enormt mått i sig men tillräckligt litet för att kunna se enstaka galaxer.

Programmet som simulerar universums fysik, naturlagar och vår förståelse om företeelser som mörk materia, är på över 100 000 rader kod, och simuleringen sträcker sig 13 miljarder år från startpunkten vid 12 miljoner år efter Big Bang. Universum anses vara 13,8 miljarder år gammalt.

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt