Utrym huset snabbt med Crowd Control

2015-02-09 13:53  
Programmet Crowd Control simulerar beteenden vid en olycka. Foto: Siemens

Hur beter sig tusentals personer som snabbt måste utrymma en byggnad vid brand eller attentat? Simuleringsprogrammet Crowd Control ska ge svaret.

Programmet har tagits fram vid Siemens för att göra det möjligt att simulera hur tusentals personer kommer att reagera när de ska lämna en byggnad i en nödsituation.

Crowd Control ska i förväg räkna ut hur enskilda och grupper kommer att bete sig i olika arkitekturer när de tvingas lämna en lokal i ett hotande läge. Programet visar förlopp tio gånger snabbare än i verkligheten.

En av orsakerna till att det är så svårt att planera för hur en byggnad ska evakueras är att omständigheterna vid det aktuella tillfället ändras så fort. Dessutom är det svårt att uppskatta hur många människor som är i en byggnad när den behöver utrymmas, och hur många av dem som tillhör kategorier som behöver extra assistans, exempelvis äldre, handikappade eller barn.

Dessutom är det svårt kalkylera med oförutsedda händelser som att nödutgångar blockerats.

Siemens programkonstruktörer arbetar tillsammans med kunder och arkitekter för att få fram en mängd tänkbara scenarier där Crowd Control kan visa händelseutvecklingen vid brand eller attentat.

Förutom att användas vid planering av nya byggnader kan programmet även användas som träningsverktyg för säkerhetsansvariga. Tänkbara anläggningar som kan göras säkrare är flygplatsterminaler, järnvägsstationer, affärsgallerior, skolor och kontorsbyggnader.

På sikt ska Siemens programmerare utöka programmet så att även översvämningar och explosioner kan simuleras.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt