Umeå är Sveriges cykligaste studentstad!

2000-02-10 11:25  
Umeå fick nästan 40 procent av rösterna när Ny Teknik Students läsare skulle kora Sveriges bästa cykelstad för studenter. Det är nästan dubbelt så många som tvåan Linköping.

"Vart man än ska finns det cykelvägar, som vintertid plogas och sandas tidigt på morgnarna vid behov", skriver en av dem som röstat på Umeå. Att universitet är samlat i ett campus gör det hela extra smidigt, tycker han.

Nätet av cykelvägar i Umeå prisas av flera. De är breda, så det finns gott om plats att köra om dem som cyklar långsammare (alternativt hålla undan för fartdårar). Och det finns tunnlar under vägarna, så cyklisten slipper trängas med bilarna.

Cykelställ under tak är det sämre med. Men flera framhåller att det går att ställa cykeln under de luftkorridorer som förbinder olika hus, och därmed ha skydd för regn och rusk. En läsare framhåller dock att den långa vintern i Umeå gör att tak inte behövs:

" Eftersom regnperioden i Umeå är ganska kort för en vindbiten teknolog, som inte stannar året om utan bara är uppe under terminerna (8-9 månader, varav drygt 6 är djupfrysta), riskerar inte cykelsätet att bli särskilt blött."

Överhuvudtaget verkar just cykelställ - särskilt om de ska ha tak - vara det största problemet för de flesta cyklande studenter. Tak över cykelsadeln är det kriterium som har varit svårast att uppfylla. I Linköping, som alltså kom tvåa i Ny Tekniks tävling, finns det dock en del cykelställ med tak. Linköpings kommun prisas överhuvudtaget för att satsa miljontals kronor på cyklandet i staden. En student berättar om att det just nu byggs "ledstänger" där cykelstråken korsar vägar, så att cyklisterna har någonting att hålla sig i medan de väntar på att trafikljuset skall bli grönt.

I brevhögen hittar vi också en, som inte vill kora BÄSTA utan SÄMSTA cykelstad för studenter. Den staden skulle enligt brevskrivaren vara Lund. Här trängs hundratals cyklande studenter med hundratals bilar varje morgon.

"I Lund gäller allmän trafikanarki. Cyklisten struntar totalt i bilisten som i sin tur struntar totalt i cyklisten. Gångtrafikanten sen visar absolut ingen hänsyn mot de övriga medtrafikanterna. Men andra ord: tuta och kör och hoppas på att morgondagen får upplevas."


Ny Teknik gratulerar
Lars Hedlund i Rosvik, som vinner en cykel för sin röst på Umeå.

Dessutom skickar vi en låda med cykelattiraljer till Karl Rohlin och en Ny Tekniktröja till Yngve Franzén, som också röstat på Umeå. Ett tröstpris som passar för trafikanarkin i Lund skickar vi till Magnus Nilsson.

Sus Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt