Uddevallabron invigs

2000-05-19 12:40  
I dag inviger kungen den nya Uddevallabron. Bron löper över Byfjorden strax sydväst om Uddevalla, och kommer att förkorta resvägen för E6-resenärerna med 12,8 kilometer.

Helan bron är 1712 meter lång, högbrodelen är 772 meter och spannet är 414 meter. Pylonerna är 149 meter höga och den segelfria höjden är 47 meter.

Brobygget startade i maj 1997 och har avlöpt utan några allvarliga olyckor. Byggarna har dock råkat på en del problem under projektet. Vid pålningen för den södra pylonen stötte man efter 15 meter på så kallad bergsmorän, som var mycket hårdare än vad de förberedande marksonderingarna hade visat. Problemet löstes med holländsk pålningsutrustning.

Höga Kustenbron som leder E4 över Ångermanälven, är 1210 meter lång, och var tidigare Sveriges längsta hängbro. När Öresundsbron är färdig blir den Sveriges längsta bro, med en total längd på 7845 meter.

Pierre Kjellin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt