Digitalisering

Turbo i nya Opera 10

Version 10 av den norska webbläsaren Opera är lanserad. Den stor nyheten är ett turbo-läge som skyndar på surfandet på långsamma uppkopplingar. Däremot saknas den omskrivna webbserverfunktionen Opera Unite.

Publicerad

Med Opera 10 förändras hela webbupplevelsen för den som sitter på en trög 3G-uppkoppling eller ett wlan med många användare. Genom att komprimera bilder och lyfta bort flashanimationer ur den första versionen av sidan som laddas ner ökar hastigheten markant. Priset man får betala är en webb som är lite fulare. Men som Ny Teknikkonstateradenär vi testade en betaversion av Opera 10 tidigare i år: Det är ett pris som många gånger är värt att betala.

Opera har under sommaren också släppt testversioner av något som kallas för Opera Unite. Det är en webbserver som byggs in i webbläsaren. Det låter lite bakvänt, men tanken är att underlätta för användarna att publicera innehåll på nätet. Man ska inte behöva skaffa ett konto på ett webbhotell eller liknande, utan kunna lägga upp bilder och blogginlägg med hjälp av Opera Unite. Den funktionen blev dock inte klar till lanseringen av Opera 10.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här