Turbo i nya Opera 10

2009-09-01 15:44  

Version 10 av den norska webbläsaren Opera är lanserad. Den stor nyheten är ett turbo-läge som skyndar på surfandet på långsamma uppkopplingar. Däremot saknas den omskrivna webbserverfunktionen Opera Unite.

Med Opera 10 förändras hela webbupplevelsen för den som sitter på en trög 3G-uppkoppling eller ett wlan med många användare. Genom att komprimera bilder och lyfta bort flashanimationer ur den första versionen av sidan som laddas ner ökar hastigheten markant. Priset man får betala är en webb som är lite fulare. Men som Ny Teknikkonstateradenär vi testade en betaversion av Opera 10 tidigare i år: Det är ett pris som många gånger är värt att betala.

Opera har under sommaren också släppt testversioner av något som kallas för Opera Unite. Det är en webbserver som byggs in i webbläsaren. Det låter lite bakvänt, men tanken är att underlätta för användarna att publicera innehåll på nätet. Man ska inte behöva skaffa ett konto på ett webbhotell eller liknande, utan kunna lägga upp bilder och blogginlägg med hjälp av Opera Unite. Den funktionen blev dock inte klar till lanseringen av Opera 10.

Bland andra nyheter i Opera 10 finns bland annat ett slipat användargränssnitt, signerat britten Jon Hicks. Han har tidigare jobbat som frilansande designer och bland annat gjort räven i Firefox logga, men är sedan en tid tillbaka anställd på Opera.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt