Tungt Kina-kontrakt lyfter Ericsson

2018-02-26 10:46  
Börje Ekholm

Det börjar röra sig allt mer på 5g-fronten. Vid telekomjätten Ericssons framträdande på mobilmässan i Barcelona pratade vd Börje Ekholm om att bolaget har flera affärer på gång kring nästa generations kommunikationsnät. Även Nokia lyfter på 5g-optimism.

Ericssons aktie stiger markant på Stockholmsbörsen, upp 2–3 procent i handeln på måndagsförmiddagen. I helgen släppte telekombolaget nyheten att man har skrivit ett preliminärt avtal med världens största mobiloperatör, kinesiska China Mobile.

Avtalet gäller system för så kallade Internet of things, det vill säga supersnabba kommunikationssystem för maskiner. Avtalet gäller också ett samarbete kring utbyggnad av nästa generations mobilnät 5g.

På mobilmässan i Barcelona nämnde vd Börje Ekholm att fler 5g-affärer börjar ticka in under 2018, men han ville inte gå in på några detaljer.

Läs mer: Ericsson lockar operatörer med ny 5g-teknik

Enligt Börje Ekholm ligger Nordamerika och nordöstra Asien långt fram vad gäller efterfrågan på den nya tekniken, medan det går trögare i Europa än så länge.

Ekholm tryckte på att politikerna måste skynda på tillståndsprocesser för nya kommunikationsnät, annars kommer 5g-utbyggnaden att ta mycket längre tid.

Nokia ser snabbare utbyggnad av 5g

Nokias vd Rajeev Suri tror att utrullningen av 5g kommer ske mycket snabbare än vad man tidigare trott. Han tror att utplaceringen av tekniken kan inledas redan i år, då i länder som Sydkorea, USA, Japan och Kina, skriver Reuters.

Just detta är något Nokia kan dra nytta av. Under MWC-mässan har företaget meddelat att de har ingått ett avtal med China Mobile, världens största mobiloperatör, om att utveckla 5g-nätverk för industriell användning.

– Det har nu accelererat med nästan ett år, vilket är bra nyheter för sektorn, för då kommer de att vara nästa investeringsvåg som kommer, säger Rajeev Suri.

Viktor Krylmark

Mer om: Ericsson MWC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt