Tuffa tag om nätneutralitet i EU

2015-03-04 13:43  
Foto: TT

EU:s medlemsländer har till sist enats om sin förhandlingslinje om nätneutralitet och slopade roamingavgifter. Nu väntar tuffa tag för att också få med sig EU-parlamentet.

Under ledning av ordförandelandet Lettland nådde företrädare för de 28 medlemsländerna i mål på onsdagen, efter flera års oenighet.

I ett uttalande utlovas ”mycket billigare” användande av mobiltelefoner för den som reser i andra EU-länder. Dessutom åläggs internetleverantörerna att behandla all trafik ”på ett icke diskriminerande sätt”.

I det finstilta finns dock delar som inte kommer att uppskattas av alla. Exempelvis vill medlemsstaterna fortsättningsvis göra det möjligt för internetleverantörer att erbjuda företräde i näten och bättre bredband till den som betalar mer.

”Uppgörelser om tjänster som kräver en viss kvalitet kommer att tillåtas”, heter det i uttalandet.

Den har fått EU-parlamentets liberala partigrupp Alde att rasa.

”En extrem besvikelse... De enda vinnarna är de nationella telekombolagen själva. Medlemsstaterna borde skämmas”, skriver gruppledaren Guy Verhofstadt i ett uttalande.

Missnöje finns även med att medlemsstaterna inte vill gå lika långt som EU-parlamentet vad gäller avskaffande av roamingavgifter inom EU och dessutom skjuta upp slopandet till åtminstone 2016.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt