Tobii, Grin och TAT in bland snabbväxarna

2009-05-14 10:17  

Det finns inte många hightech-företag bland de snabbast växande bolagen i Sverige just nu. Men Tobii Technology, Grin och The Astonishing Tribe tar sig in på tio i topp.

KonsultföretagetAhrens Rapid Growthär nu klar med året tillväxtlista, som publiceras för 16:e året i rad.

Listan omfattar 90 svenska företag som växt med minst 20 procent per år sju år i rad.

Nu följer en roadshow runt landet med seminarier om vad som utmärker extrema tillväxtföretag och hur de ska lyckas på längre sikt.

Ahrens samarbetar med en rad tidningar, blanda andra Ny Tekniks systertidning Affärsvärlden.

Affärsvärlden konstaterar i veckans nummer att listan innehåller få högteknologiska företag. Listan domineras av handelsföretag, konsultbolag, byggföretag och bemanningsföretag.

Men redan på tredje plats kommer DanderydsföretagetTobii Technology som utvecklar hård- och mjukvara för blickmätning och ögonstyrning av datorer.

Tobii har tagit hem den ena utmärkelsen efter den andra för sin forskning och sin framgång som kommersiellt företag.

I höstas fick Tobii it-priset Guldmusen för bästa it-företag och utnämnt till Sveriges snabbast växande it-företag av konsultföretaget Deloitte.

En av Tobiis tre grundare, Henrik Eskilsson, utsågs av Affärsvärlden till Sveriges 33:e mäktigaste person under 40 år.

Tobii var också nominerat till Stora Exportpriset, men det priset gick till Lundaföretaget Axis.

Ett annat hightech-företag på tillväxtlistan ärStockholmsföretaget Grin, som utvecklar videospel. Grin går in på fjärde plats på Ahrens lista.

Företaget startades 1997 av bröderna Bo och Ulf Andersson med den uttalade strategin att hela tiden ligga i teknikens framkant och skapa marknadens mest sofistikerade spel.

De senast offentliggjorda uppdragen är spelen Bionic Commando, Wanted: Weapons of Fate och Terminator Salvation. Uppdragsgivare är bland andra den amerikanska mediajätten Warner Bros.

Grin har 130 anställda i Stockholm, Göteborg, Barcelona och Jakarta.

På tionde plats på tillväxtlistan ligger mobilutvecklarenThe Astonishing Tribe TATfrån Malmö. TAT förser mobiloperatörer och mobiltillverkare med högklassig grafik för mobilernas menysystem och annat.

På kundlistan finns bland andra Sony Ericsson, Nokia och Google.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Grin Tobii

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt