Tio 4G-nät i drift 2010

2009-03-05 08:30  
4G LTE

Det är inte bara Telia Sonera och Verizon i USA som bestämt sig för att köra 4g nästa år. Det kommer att finnas tio 4g-nät i kommersiell drift 2010, enligt branschorgansiationen GSA.

Mobilvärldens branschorganisation GSA, Global Mobile Suppliers Association, gör en stor sak av att 26 mobiloperatörer nu bestämt sig för att nyttja standarden lte, long term evolution, för den fjärde mobilgenerationen.

GSA räknar också med att ”upp till” tio nät erbjuder 4g-tjänster kommersiellt under nästa år.

Telia Sonera har redan berättat att man kör igång i Stockholm och Oslo i slutet av året. Och Telia planerar att övriga nordiska och baltiska länder också ska köra 4g så fort som möjligt.

Även amerikanska Verizon har offentligt sagt att man kör igång på två ställen i USA nästa år. Även japanska NTT Docomo och KDDI väntas erbjuda den typen av snabba datatjänster samma år.

Men turbo-3g dominerar länge än.

Idag finns 236 mobilnät med turbo-3g (hspa) i världen.

Och många mobiloperatörer kommer att nöja sig med turbo-3g under många år. Det konstaterade Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg på mobilmässan i Barcelona i februari. Samtidigt sa han att Ericssons försäljning av turbo-3g-system mycket väl kan nå rekordförsäljning år 2020.

Mer om: 4G HSPA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt