Test: Perfekt både för småbarn och kavajfickor

2012-11-20 07:00  
Nexus 7 är en riktigt bra surfplatta, framför allt om man installerar en ny webbläsare. Foto: Anders Thoresson

NY TEKNIK TESTAR. Nexus 7 är resultatet av ett samarbete mellan Google och Asus. Och det är riktigt lyckat. För 2 300 kronor får man väldigt mycket pekplatta i ett litet format.

En pekplatta för barnen? Eller en pekplatta för affärsanvändaren?

Om man väl bestämt sig för att köpa en Android-platta spelar det egentligen ingen större roll. Nexus 7 är bra, men framför allt väldigt prisvärd.

Formatet, en bildskärm på 7 tum i en förpackning som väger 340 gram, innebär bland annat att den är bekväm att använda för e-böcker i sängen. Att ligga i soffan och skriva längre mejl går också utmärkt. Den gummiklädda baksidan ser till att plattan inte glider ur händerna.

Med en kraftig processor flyter både operativsystemets användargränssnitt och installerade program riktigt bra. Men webbläsaren Chrome är ett irritationsmoment. Sidorna man besöker laddas snabbt, men att scrolla i dem är inte en så följsam upplevelse som man skulle önska. Problemet är dock lätt att lösa, genom att installera en annan webbläsare, som Firefox eller Opera.

I övrigt finns det inte mycket att önska. Självklart hade det varit trevligt med mer lagringsutrymme än 16 gigabyte. Självklart hade det varit trevligt med plats för ett simkort, så att det är enkelt att surfa på språng. Självklart hade det varit trevligt med en kamera på baksidan.

Men dessa tre punkter vägs upp av priset.

Med alltmer data i molnet minskar behovet av lokal lagring, om man inte vill bära med massor av film och musik vill säga. För den som behöver finns en variant med 32 gigabyte.

Och i fickan finns ofta en mobiltelefon med bra kamera, som dessutom kan fungera som surfzon. En modell med mobilt bredband presenterades i början av månaden och kommer till Sverige i slutet av året.

Nexus 7 kommer att kunna upp­dateras till Android 4.2 senare i november. Det ger bland annat möjlighet att skapa användarkonton med egna inställningar, appar och poängrekord. Det gör den till ett ännu bättre val för barnfamiljen.

Bra och dåligt

Bra

Riktigt bra pris.

Bra hårdvara.

Smidigt format.

Dåligt

Ryckig scroll i standardwebb­läsaren.

Ännu ingen 3g-modell.

Nexus 7

Operativsystem: Android 4.1.

Skärm: 7 tum, 1 280 x 800 punkter.

Processor: Nvidia Tegra 3.

Internminne: 1 gigabyte.

Lagringsutrymme: 16 eller 32 gigabyte.

Storlek: 19,9 x 12 x 1 centimeter.

Vikt: 340 gram.

Pris: 2 300 kronor.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt