Telia väljer en annan nät-väg

2016-12-01 06:00  
Sonys telefon Z3+ fungerar att använda med Volte-standarden i Norge. Volte står för Voice Over LTE. Foto: Mark Lennihan/Sony

Telia lanserade i september virtualiserad mobiltelefoni i Norge. Operatörerna Telenor och Tre avvaktar, medan Net 1 inte ger något besked.

Så ser svaren ut när Ny Teknik frågat alla operatörer i Sverige om deras planer när det gäller att införa nfv-standarden.

Telia uppger att man inte följer nfv-standarden, men exakt vilken teknik de använder i Norge för att införa virtualiserad mobiltelefoni enligt Volte svarar de inte på. Telia anger att de köpt produkter av bland andra Ericsson och Wmware, men om det är produkter från dessa leverantörer som används i Norge framgår inte.

– Just nu är det en blandning av proprietär teknik och öppen standard i vårt nät i Norge. Vi använder samma leverantörer för alla marknader i Norden och Baltikum, skriver Mats Lundbäck, CTO Telia Sverige.

Det är bara i Norge som Telia hittills lanserat en kommersiell virtualiserad tjänst. Volte är en mer avancerad mobiltelefonitjänst, jämfört med dagens mobiltelefonitjänster.

– I dag har alla våra norska kunder med Voltemobiler från Sony automatiskt tjänsten. Inom kort kommer även kunder med Voltemobiler från Apple och Samsung att innefattas, skriver Mats Lundbäck.

Läs mer:

Läs mer: Tele 2 blir först med virtuella nät

Enligt den information Ny Teknik har från andra källor gör Telia en omfattande satsning på Vmwares virtualiseringsprodukter. Samtidigt är det viktigt för alla operatörer att komma åt de många applikationer, så kallade vnf:er, som baseras på Open Stack.

Vmware uppger att de har utvecklat ett api som gör det möjligt att använda Vmwares virtualiseringsmotor och i den köra applikationer baserade på Open Stack. Telia ger inget klart besked heller på denna punkt.

Ny Teknik har ställt ett antal andra frågor till Telia om hur de ser på införande av nfv-standarden men har tyvärr ännu inte fått något svar.

Inte heller Telenor ger klara besked, även om företaget uppger att man har aktivitet på området.

Läs mer:

Läs mer: Effektivare nät köps in för miljarder

– Det intressantaste med nfv är vilken produktutveckling det möjliggör och det är inte den typ av information vi vill dela med oss av, säger Stefan Jäverbring, nätchef i Telenor Sverige.

Operatören Tre avvaktar också. Net 1 har däremot inte svarat på Ny Tekniks frågor.

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt