Sverige drar ifrån på Windows 10

2016-06-13 13:06  
Microsofts vd Satya Nadella presenterar Windows 10. Foto: Elaine Thompson / TT

Svenskarna byter snabbare till nya Windows.

Sverige tillhör de länder i världen som snabbast har tagit till sig Microsofts Windows 10. Här kör nu mer än en tredjedel av alla skrivbordsdatorer Windows 10, enligt statistik från Statcounter. Det innebär att Windows 10 är det mest använda operativsystemet.

Som god tvåa kommer Windows 7, med knappt en tredjedel av användarna. På tredje plats hamnar OS X med 18 procent av skrivbordsdatorerna.

I hela världen, även i USA, har fortfarande Windows 7 ledningen. Så är det också i större delen av Europa enligt Statcounter, men Windows 10 leder även i Danmark, Litauen, Island, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Irland och i Portugal.

Sett till hela det senaste året är Windows 7 störst i Sverige, med drygt 40 procent av skrivbordsdatorerna. Windows 8.1 ligger på en fjärde plats med 15 procent för hela året, men operativsystemet har sjunkit snabbt på senare tid och hade förra veckan bara en andel på 7 procent. Sammantaget har Windows 10 tagit stora andelar bara de senaste månaderna.

En anledning till att Windows 10 ökar just nu är att erbjudandet om gratis uppdatering från Windows 7 eller Windows 8.1 går ut den 29 juli. Microsoft har också accelererat sina påtryckningar för att få användarna att uppgradera.

Enligt Microsoft är Windows 10 Microsofts snabbast växande operativsystem någonsin. I världen används det nu på 300 miljoner enheter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt