- Det finns hjälp att få, säger Jan Olsson vid polisens Nationella operativa avdelning.
En anställd klickar på en länk i ett mejl från en kollega. Datorn blir smittad av skadlig kod, som krypterar filer i företagets nätverk och gör dem näst intill omöjliga att låsa upp.
- Om du inte betalar en lösensumma. Då lovar banditerna att skicka nycklar till filerna, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum vid polisens Nationella operativa avdelning.
Utpressningsprogram snabbt växande hot
Attackerna kallas för ransomware, eller utpressningsprogram på svenska, och är enligt Europol ett av de största och snabbast växande hoten inom cyberbrott mot myndigheter och företag.
Hundratals svenska företag har redan drabbats, enligt Olsson.
- Allt från stora möbelföretag till teknikföretag har blivit utsatta. Men mörkertalet är stort. Problemet är att företag inte anmäler, eftersom det är dålig pr för varumärket att de har låg säkerhet.
Skadorna är stora, företag som drabbas riskerar att bli stillastående.
- Många väljer tyvärr att betala. Pengarna göder den organiserade brottsligheten som ligger bakom och finansierar allt från narkotika till människohandel, säger Olsson som önskar att fler anmäler i stället för att betala.
"Kräver ingen teknisk talang"
Lönsamheten i kombination med låg risk och arbetsinsats har fått allt fler kriminella nätverk att lägga till cyberbrottsligheten i sin repertoar.
- Du behöver inte vara särskilt kunnig för att genomföra sådana här attacker. Den skadliga koden finns tillgänglig för kriminella aktörer att hyra på darknet.
Polisen: Finns hjälp att få
Svensk polis samverkar med Europol för att stävja attackerna. Och det finns hjälp att få. Sedan fyra år samverkar europeiska myndigheter, polisväsenden och privata aktörer under portalen "No More Ransom" som samlar nycklar som kan låsa upp filerna utan kostnad.
- Över 200 000 företag har fått hjälp vilket gjort att den organiserade brottsligheten förlorat intäkter, säger Olsson.
Sedan starten uppskattar Europol att verktygen stoppat närmare 5,6 miljarder kronor genom uteblivna lösensummor.
- Man ska inte betala. Det är inte ens säkert att nyckeln man löser ut faktiskt kan öppna filerna, säger Olsson.
Så skyddar du dig
Var vaksam på mejl som du tar emot och på länkar som du uppmanas att klicka på, även om avsändaren verkar pålitlig.
Uppdatera operativsystem och program så ofta som möjligt.
Se till att ha ett bra och uppdaterat virusskydd.
Om du blivit utsatt för ransomware, gå in på nomoreransom.org för att få hjälp att låsa upp datorn utan kostnad.
Källa: Polisen
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.