Svensk succé i Googles G1

2008-09-30 09:00  

Bröderna Thomas och Staffan Kjellberg hoppade på Googles tävling med sitt springa-i kapp-program till Googlemobilen, och vann två miljoner. <br></br> - Det var svårt att inte ställa upp, säger Staffan Kjellberg till Ny Teknik.

Blandde 50 första kända programmen till Googlemobilen, som hade premiär i USA i förra veckan, finns svenska Softrace.

Programmet blev ett av tio som kammade hem två miljoner kronor i Android Developer Challenge, där man tävlar med program till det nya operativsystemet Android för mobiler. Tävlingen drogs i gång av Google i januari.

- Redan innan tävlingen utannonserades hade vi en fungerande version av applikationen, fast på en annan plattform. När vi sedan fick nys om tävlingen var det svårt att inte ställa upp, säger Staffan Kjellberg.

Spring åt olika håll
Softrace använder mobilens gps-funktion och gör att man kan springa, cykla, paddla eller åka skidor i kapp åt olika håll - var och när man vill.

Programmet har sina rötter i bröderna Kjellbergs sportintresse.

Staffan Kjellberg är civilingenjör i datateknik från KTH och jobbar med nya metoder för programmering, medan Thomas är art director på en reklambyrå. Men vid sidan av håller Staffan en hockeykarriär i gång, och Thomas intresse är långdistanssporter.

- Till en början handlade det om att hitta på något roligt med cykelturerna till och från jobbet, berättar Staffan Kjellberg.

Tanken att tävla mot sig själv växte sedan till att tävla mot andra, och idén visade sig vara tillräckligt unik för att nå ända fram i tävlingen.

- Vi visste nog att det kunde räcka hela vägen, men man vågar ju inte hoppas på för mycket. Vår applikation är ju trots allt relativt nischad, samtidigt som konkurrensen var stor, säger Staffan Kjellberg.

Rena drömmen
Han ger lovord åt utvecklingsverktyget för Android.

- Efter att ha jobbat med Javas j2me-plattform är det rena drömmen att programmera i Androids utvecklingsmiljö. Man kan verkligen fokusera på det som gör ett program unikt. Det som möjligtvis saknas är en grafisk editor för att skapa grafiska användargränssnitt, säger han.

Han är också övertygad om att Android, som utmanar Microsofts Windows Mobile och Nokias Symbian, blir en av de stora spelarna.

- Än så länge verkar Android sakna stöd för vissa funktioner som är nödvändiga för att lyckas på företagssidan. Å andra sidan har det alla förutsättningar att skapa mer attraktiva tjänster för slutkonsumenter. Frågan är om Android kan lyckas lika bra som Iphone i det segmentet.

Android Market
Hur det går för Softrace och övriga Androidprogram kommer att börja visa sig i samband med att den första Android-mobilen, T-mobile G1, börjar säljas i USA den 22 november.

Samtidigt öppnar Android Market, en marknadsplats för Android-program, enligt en liknande modell som Apples mycket framgångsrika programbutik App Store - den officiella kanalen för program till Iphone.

Enligt Google ska dock Android Market ha en mycket öppen modell, medan App Store står under strikt kontroll av Apple som måste godkänna alla program.

Och det är på Android Market som Softrace kommer att nå användarna.

Vad gör ni nu?

- Vi har några ess i rockärmen. Men till att börja med ska vi vänta och se vad applikationen får för respons när vi sätter den i händerna på riktiga användare.

- - - - - -

Fotnot: En ny omgång av Android Developer Challenge startas under hösten.

De tio vinnarna i Android Developer Challenge

Cab4me– beställ taxi med ett klick, utan telefonnummer och utan att veta var du är.

Compare Everywhere– läser streckkoder och kollar om varan finns billigare i någon annan butik i närheten

Go Cart– liknande funktion

Ecorio– beräknar koldioxidutsläppet för resan och ger tips om besparing eller kompensation av utsläppet.

Life360– håller koll på nära och kära, och är ett larmredskap vid katastrofer och olyckor.

Locale– ändrar mobilens inställningar beroende på var man befinner sig.

Picsay– redigera bilder med pratbubblor, rubriker med mera. Ger förslag utifrån aktuell position.

Softrace– spring, cykla, paddla eller åk i kapp, var som helst, när som helst, och åt vilket håll som helst.

Tunewiki– spelar musik och video med texter, även översatta. Vet vad andra lyssnar på, i närheten eller på annan plats.

Wertago– Vet var kompisarna är och vilket ställe som är hett.

Mats Lewan

Mer om: Google Utvecklare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt